Skoro jasno
15°
Bratislava
FBI upratuje, zametá stopy z 11. septembra 2001
Zdielať na

FBI upratuje, zametá stopy z 11. septembra 2001

WASHINGTON / Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sa snaží znevažovať zistenia o možnom podiele Saudskej Arábie na príprave teroristických útokov proti Spojeným štátom z 11. septembra 2001. V reakcii na správu hodnotiacej komisie Kongresu k osudnému dňu to napísal server The Miami Herald.

"Nová správa vypracovaná s pomocou FBI koncom marca diskredituje zistenia tohto úradu z roku 2002, ktoré popisujú viaceré väzby saudskej rodiny žijúcej vo floridskej Sarasote s únoscami z 11. septembra, a označujú tieto zistenia za nepodložené," píše server The Miami Herald.

Podľa zistení išlo o rodinu Abdula Azíza al-Hadžiho, zaťa majiteľa sarasotského domu Esama Ghazzawiho, poradcu saudskej kráľovskej rodiny.

Pôvodná správa uvádza, že najmenej jeden člen rodiny navštívil leteckú školu vo floridskom meste Venice. Práve tu absolvoval aj jeden z teroristov kurz, aby potom mohli naviesť unesené lietadlá na New York a Washington.

Zmiznutie rodiny

Do sarasotského domu prišiel aj šéf skupiny teroristov Mohamed Atta spolu s ďalšími dvoma komplicmi. Saudská rodina krátko pred útokom zo Spojených štátov náhle zmizla. Zo sebou si nevzali takmer nič.

Pôvodný dokument z roku 2002 bol silne zredigovaný. Predminulý rok ho získal server FloridaBulldog.org na základe zákona o slobode informácií. FBI ale už vtedy tvrdila, že článok je nedôveryhodný.

SITA

Zvláštny agent, ktorý ale rodinu už dlhšie sledoval, podporil jednotlivé fakty vlastnými poznatkami.

Ututlané zistenia

Bývalý senátor Robert Graham spolupredsedal v druhej vyšetrovacej komisii k 11. septembru. Práve on upozornil, že vo svojich záveroch o financovaní útoku označila komisia Saudskú Arábiu. Pasáž sa ale rozhodla vypustiť administratíva prezidenta Georga W. Busha.

"Správa dôrazne ukazovala na vládu Saudskej Arábie viac než na bohatých saudských jednotlivcov," povedal bývalý senátor.

Dokument obsahoval i styky diplomatov saudskej ambasády vo Washingtone s teroristami v San Diegu, dodal Paul Sperry z Hooverovho inštitútu.

"Od tragédie z 11. septembra sa FBI sústavne snaží skryť rozsah saudskoarabskej účasti," uviedol Graham.

Úrad totiž podľa neho nepredložil výsledok svojho zistenia z Floridy ani prvej vyšetrovacej komisii, ale ani tej nasledujúcej. Prečo sa tak nestalo nerieši ani v januári zostavená ďalšia hodnotiaca komisia.

11. septembra 2001 padli v Spojených štátoch dvojičky, zomreli ticíse ľudí, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy