Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Útokom v USA z 11. septembra sa mohlo zabrániť
Zdielať na
Zahraničie

Útokom v USA z 11. septembra sa mohlo zabrániť

Zdroj: Dave Myers

Spojené štáty by sa vraj vyhli útokom, keby "vierohodným spôsobom" spolupracovali so saudskoarabskými úradmi a bezpečnostnými zložkami.

Saudská Arábia vraj mohla pomôcť Spojeným štátom vyhnúť sa teroristickým útokom z 11. septembra 2001, keby vtedy USA "vierohodným spôsobom" spolupracovali so saudskoarabskými úradmi a bezpečnostnými zložkami.

V rozhovore pre televíziu Al-Arabíja to uviedol bývalý saudskoarabský veľvyslanec v USA a súčasný šéf saudskoarabskej Národnej bezpečnostnej rady princ Bandár bin Sultán.

Útoky na Svetové obchodné stredisko v New Yorku a na budovu Pentagonu vo Washingtone, za ktorou stála medzinárodná teroristická sieť Al-Káida, si pred šiestimi rokmi vyžiadali takmer 3000 obetí.

"Keby vtedy americké bezpečnostné sily serióznym a vierohodným spôsobom spolupracovali so svojimi saudskoarabskými kolegami, podľa mňa sme sa mohli vyhnúť tomu, čo sa stalo," uviedol Bandár.

Podľa neho totiž saudskoarabské bezpečnostné zložky ešte pred najväčšími teroristickými útokmi v histórii USA aktívne a do detailov sledovali väčšinu z atentátníkov, ktorí neskôr naplánovali a uskutočnili útok na území USA. Väčšina z nich, vrátane šéfa Al-Káidy Usámu bin Ládina, totiž pochádzala zo Saudskej Arábie.

Bandár, syn saudskoarabského ministra obrany a civilného letectva Sultána ibn Abdal Azíze Saúda, bol vyslancom svojej krajiny v Spojených štátoch 22 rokov až do roku 2005. V súčasnosti pracuje ako bezpečnostný poradca kráľa Abdalláha.

Práve kráľ Abdalláh tento týždeň pri oficiálnej návšteve Londýna hovoril v podobnom duchu ako Bandár. Podľa Abdalláha sa totiž Británia mohla vyhnúť útokom na londýnske metro v roku 2005, ale nedala vraj na varovania saudskoarabských bezpečnostných zložiek.

"Poslali sme do Británie informácie pred teroristickými útokmi. Nanešťastie ale nebola žiadna reakcia, a pritom sa tragédii dalo vyhnúť," povedal Abdalláh spravodajskej stanici BBC.

Pri útokoch v Londýne zomrelo pred dvoma rokmi 52 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy