Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozruch v Bruseli: Slovenskí Rómovia z Košíc stanujú na uliciach
Zdielať na

Rozruch v Bruseli: Slovenskí Rómovia z Košíc stanujú na uliciach

BRUSEL / Desiatky slovenských Rómov s malými deťmi sa ocitli na ulici. V bruselskom parku prebývajú v stanoch pod holým nebom. Nejde o žiadnu novinku, takáto situácia sa opakuje pravidelne každý rok. Rómov po zime vysťahujú zo sociálneho zariadenia. S riešením rómskej otázky má problém aj bruselská byrokracia.

"V lete nás vyhodia a v zime nás berú dnu. A tak stále dookola," hovorí vysťahovaná Rómka Zdenka Gažíková. Asi tridsiatka Rómov pochádza z Košíc. V Bruseli momentálne žijú v stanoch a na ulici.

V stanoch aj deti

Z Košíc odišli po tom, ako im zbúrali chatrče v záhradkárskej oblasti. Odkázaní na bruselské úrady takto prebývajú tri roky. Z takmer tridsaťčlennej skupiny je 15 detí. "Máme stany, kde nám nosia nejaké jedlo," hovorí Roman Gažík.

Väčšie deti chodia do školy, tie menšie sa hrajú pri stanoch. Minitábor im postavila charita z mesta. Využívajú verejné toalety a šaty sušia na kríkoch. Jedlo si varia na jednoplatničke pod holým nebom.

Stanové mestečko im postavila charita:

TV JOJ

Chcú prácu

Vysťahovalci tvrdia, že chcú prácu. Záujem o nich ale nikto neprejavil. "Viem murárčinu, viem upratovať," opisuje svoje zručnosti Roman.

Na Slovensko sa vrátiť nechcú. "Boli by sme na Slovensku doma, keby nám dačo dali. Že by sme žili poriadne," hovorí Zdenka.

"V tejto chvíli je najdôležitejšie, aby sme našli vhodné riešenie situácie tejto rodiny," uviedol ombudsman pre detské práva Bernard Devos.

Rómovia z Košíc tvrdia, že chcú prácu. O ich služby záujem nie je:

TV JOJ

TV JOJ

Lajčák: zvolili si tento život

"Dobrovoľne sa kedysi vysťahovali a zvolili si tento spôsob fungovania," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Dodal, že nevidí priestor pre slovenské inštitúcie, aby sa angažovali.

"Chceme sa usadiť normálne, že by Rómov nehádzali do jedného vreca," dodáva Zdenka.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy