Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obyvatelia osady mali stavať domy, aby mali kde bývať. Pracuje len firma
Zdielať na

Obyvatelia osady mali stavať domy, aby mali kde bývať. Pracuje len firma

PODSKALKA / Obyvatelia osady Podskalka na východnom Slovensku si mali postaviť domy, v ktorých by neskôr aj bývali. Mesto dostalo na nákup stavebného materiálu peniaze od štátu. na stavenisku ale nikoho nevidieť. Úrad splnomocnenca pre Rómske komunity preto nariadil vykonať v osade kontrolu.

Obyvatelia osady v Podskalke budú môcť bývať v nových rodinných domoch. Musia ale pracovať na stavbe. Zatiaľ to tak celkom nie je. "Nie, nie nestavajú Rómovia," hovorí obyvateľ Podskalky.

"Firma stavia," dodáva ďalší z obyvateľov. Obyvatelia osady si domčeky mali postaviť svojpomocne. V rámci  projektu dostalo mesto od štátu 43 tisíc eur na nákup stavebného materiálu.

Postupne sa však začali objavovať pochybnosti, či osadníci na týchto stavbách skutočne pracujú. "Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity na základe z informácií získaných z monitorovania realizácie projektu Svojpomocná výstavba domov v Podskalke, nadobudol pochybnosti o tom, či sa projekt realizuje v súlade s predloženou žiadosťou," uviedol hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Pracuje len firma

Priamo v osade preto vykonali kontrolu. Aj keď domy mali stavať dlhodobo nezamestnaní alebo odkázaní na dávky v hmotnej núdzi, na mieste pracovala len stavebná firma, ktorú platí mesto. "Mesto nemôže pripustiť, aby samotnú výstavbu robili ľudia, ktorí na to nemajú odbornú spôsobilosť," uviedla hovorkyňa mesta Humenné Michaela Slivková Kirňáková.

Len máloktorý obyvateľ osady v Podskalke je totiž vyučený. Chýbajú medzi nimi murári, elektrikári či maliari. "Odborné práce ako sú inžinierske site, čo vybudovanie základových a nosných konštrukcií samotnej stavby musí vykonať samotná firma," dodala Slivková Kirňáková.

Mesto vyberie tri rodiny

Mesto po vykonanej kontrole prisľúbilo, že do konca januára vyberie tri rodiny, ktoré práce na týchto domoch už dokončia samé. Záujem je o ne už teraz veľký. "Prečo by som nechcel. Mám veľkú rodinu, synov, mne by to stačilo," hovorí obyvateľ osady.

"Nie je to o tom, že mesto postaví Rómom domy a budú tam bývať zadarmo, ale aj týmto rodinám budú vyplývať povinnosti ako každému inému občanovi," dodala hovorkyňa mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy