Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabil som Nemcova. Bol proti moslimom, tvrdí Čečenec
Zdielať na

Zabil som Nemcova. Bol proti moslimom, tvrdí Čečenec

MOSKVA / V súvislosti s vraždou ruského opozičného politika Borisa Nemcova zadržali päť mužov. Na sociálnej sieti Twitter to v nedeľu oznámil hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin. Dvoch už obvinili z vraždy, jeden z nich sa k účasti na atentáte priznal. Zaur Dadajev povedal, že Nemcova zabil kvôli jeho protimoslimským výrokom, uviedol Kommersant.

Podľa ruských médií sa Dadajev k vražde Nemcova priznal a prezradil aj svoj motív, píše IB Times. Nemcov sa podľa neho často negatívne vyjadroval na adresu moslimov a ich náboženstva.

Dadajev sa o výrokoch zavraždeného politika dozvedel v januári a ako silne veriači človek nedokázal prekonať túžbu po pomste.

Opozícia islamistickej stope neverí a obáva sa, že pravý vinník politikovej vraždy nebude potrestaný.

Jeden sa priznal, ďalší vinu popiera

Hovorca ruskej kontrarozviedky Alexander Bortnikov informoval o zadržaní dvoch mužov ešte v sobotu. Ide o Anzora Gubaševa a Zaura Dadajeva.

V nedeľu ich súd obvinil zo zosnovania vraždy. Dadajev sa k účasti na vražde priznal. Gubašev naopak vinu popiera, píše The Independent.

Zástupca veliteľa

Agentúra RIA Novosti citovala ingušského bezpečnostného šéfa, podľa ktorého Dadajev slúžil desať rokov v jednotke spadajúcej pod čečenské ministerstvo vnútra a bol zástupcom veliteľa. Gubašev pracoval v súkromnej bezpečnostnej agentúre v Moskve.

Ďalším zadržaným je podľa ruských médií Gubaševov mladší brat Šagid. Všetci majú pochádzať z Čečenska a zatkli ich v susednej ruskej autonómnej republike Ingušsku.

Totožnosť štvrtého a piateho muža odhalila polícia popoludní. Ide o Čečenska Tamerlana Eškerhanova a Ramzana Bakhajeva. Na všetkých uvalil súd väzbu.

Ďalší podozrivý zahynul počas zatýkania v čečenskej metropole Groznem. Muž použil proti policajtom granát a ďalším spáchal samovraždu.

Pozrite si priloženú reportáž Jany Koudelovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy