Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Izrael súhlasil s prímerím, Hamas ho odmietol
Zdielať na

Izrael súhlasil s prímerím, Hamas ho odmietol

JERUZALEM / Izraelská vláda schválila prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré predložil Egypt. Správu oznámil úrad premiéra Benjamina Netanjahua.

V egyptskom návrhu je stanovené, aby pokoj zbraní zavládol od ôsmej hodiny stredoeurópskeho času. Prímerie bolo z izraelskej strany schválené len tri minúty pred termínom. Hamas ho odmietol a jeho hovorca označil návrh prímeria za neprijateľný.

"Pokoj zbraní je bez zhody s Izraelom vylúčený. V čase vojny nemôžeme nechať mlčať zbrane," povedal hovorca Hamasu a dodal, že "náš boj s nepriateľom pokračuje a naberie na intenzite."

Rakety dopadli na turistické letovisko

Prvýkrát počas konfliktu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas dopadli rakety na izraelské mesto Ejlat na brehu Červeného mora. Pravdepodobne boli vypálené z Egypta a zranili niekoľko ľudí.

Na obľúbenú turistickú destináciu s plážami a hotelmi mierili tri rakety. Jedna dopadla na otvorené priestranstvo pred Ejlatom, zvyšné dve zasiahli mesto. Jedna zo striel zasiahla zaparkované auto. Pri útoku zranili piatich ľudí.

Letovisko Ejlat zasiahli rakety. Pozrite si priloženú reportáž:

Izraelské nálety na palestínskej strane si údajne vyžiadali 180 mŕtvych a 1 300 zranených. Izrael doteraz nenahlásil žiadnu obeť, iba niekoľko zranených. V kritickom stave je napríklad desaťročný chlapec, ktorého zranila raketa v Negevskej púšti, píše ABC News. Palestínski radikáli vypálili na Izrael viac ako 700 rakiet.

Prímerie verzus útoky

Boje, ktoré pokračujú ôsmy deň, ustanú v prípade, že Hamas a Izrael príjmu egyptský návrh na pokoj zbraní.

Izraelská bezpečnostná rada bude rokovať o prímerí, niektorí členovia sú za pokračovanie náletov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy