Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Dva pohľady na vojnu. Izrael i Palestína bojujú o prežitie
Zdielať na

Dva pohľady na vojnu. Izrael i Palestína bojujú o prežitie

GAZA / Počas troch dní Izrael zasiahol v Gaze takmer osemsto cieľov. Ide o reakciu na neustále ostreľovanie územia židovského štátu Palestínčanmi. Strely si však nevyberajú a obetí je medzi nevinnými civilistami stále viac.

Vedúci člen palestínskej militantnej organizácie Islamský džihád sedel pred domom na oranžovej pohovke, keď jeho bydlisko zrazu s milimetrovou presnosťou trafila raketa.

Hafez Hamas bol na mieste mŕtvy. Rovnako aj štyria členovia jeho rodiny. Z miesta, kde ešte pred pár sekundami spoločne relaxovali počas sparnej noci, ostal kráter.

O niekoľko hodín neskôr postihol rovnaký osud aj troch bojovníkov Islamského džihádu. Ich auto sa stalo terčom útoku.

V ten istý deň zahynula pri ofenzíve celá palestínska rodina a aj na pohľad nevinná skupinka Palestínčanov, ktorí sa chystali sledovať semifinálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale medzi Argentínou a Holandskom.

SITA

Za tri dni izraelské jednotky zasiahli 780 cieľov na území Gazy. Terčom ofenzívy boli lídri palestínskej militantnej skupiny Hamas a k nej pripojenej teroristickej organizácie Islamský džihád. Zahynuli však aj civilisti. 

Čo ale robí tento konflikt ešte tragickejším, je neutíchajúca provokácia zo strany Palestíny a následné ostré reakcie Izraela.

Prvýkrát po niekoľkých rokoch Hamas zaútočil na Jeruzalem a Tel Aviv. Výsledkom sú tri milióny ľudí, ktorí sa boli nútení skryť v úkrytoch a tam čakať.

SITA

Vojenské krídlo Hamasu nedávno pridalo do svojho arzenálu impozantnú zbraň - raketu s doletom sto kilometrov.

Ďalšie krviprelievanie je teda reálnou hrozbou a takýto vývoj by mohol ešte zvýrazniť napätie na celom Blízkom východe, najmä pokiaľ sa Hamasu podarí vyvolať palestínske povstanie.

Vzhľadom na chaos, ktorý trvá v neďalekej Sýrii a Iraku, svetoví lídri volajú po upokojení situácie.

Historický rozmer konfliktu

Palestínčania cítia krivdu voči Izraelu už od vzniku Izraelského štátu v roku 1948 na území, ktoré dovtedy patrilo Arabom.

Napriek tomu, že doteraz v Izraeli žije 1,7 milióna palestínskych Arabov, obrovské množstvo z nich sa muselo presťahovať do Gazy, na 40 kilometrov dlhý a 11 kilometrov široký pásik územia. Tento kúsok zeme sa stal domovom pre 1,5 milióna ľudí, vďaka čomu patrí medzi najhustejšie osídlené miesta na svete.

Ťažko v tomto prípade posúdiť, čo je dobré a čo zlé. Je však pochopiteľné, že potomkovia Arabov cítia voči Izraelčanom odpor.

SITA

Oko za oko

Práve tento odpor má za následok ich neustále útoky na Izreal. Posledný cyklus násilia začal potom, čo Hamas uniesol troch izraelských školákov.

Militantná skupina následne svojich zajatcov chladnokrvne zavraždila. Pravdepodobne to bolo v panike, keď militanti zistili, že nejde o vojakov, ktorí mali byť použití ako tromf pri vydieraní. 

SITA

Nález tiel mladých chlapcov šokoval celý národ. Pohľad na telá visiace na háku s Davidovou hviezdou okolo krku, bol poslednou kvapkou.

Obyčajní Palestínčania však úmrtie nepriateľov brali s nadšením a hrdo vztyčovali tri prsty ako symbol troch obetí.

SITA

Izraelská odplata na seba nenechala dlho čakať. Údajne traja Židia uniesli šestnásťročného palestínskeho chlapca a upálili ho zaživa.

Izraelské úrady vraždu odsúdili a sľúbili, že vinníci budú potrestaní. Poľutovanie nad činom vyjadril aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zatelefonoval rodine chlapca, aby jej vyjadril sústrasť.

SITA

Izraelčanov ale vražda troch chlapcov natoľko rozhnevala, že volali po okamžitom potrestaní Hamasu. Nasledoval útok a Hamas neváhal použiť svoju novú zbraň.

Niektoré z rakiet skončili v mori, iné explodovali na opustenej krajine. Koľko takýchto rakiet Hamas má, známe nie je. Hamas ale stráca a oslabuje sa. Prišiel aj o podporu Egypta, kde pragmatický generál Sísí nahradil islamistického prezidenta, a pohneval si Sýriu i Irán. 

SITA

Izrael si je však vedomý sily svojho protivníka. Netanjahu preto povolal do boja ďalších 40 tisíc vojakov. Premiér však balansuje na hrane. Jeho ľudia bažia po pomste. Prehnaná snaha však môže otvoriť cestu ďalším teroristickým skupinám, ktoré si v Gaze budujú základne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy