Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na Izrael dopadli strely z Libanonu, počet mŕtvych narastá
Zdielať na

Na Izrael dopadli strely z Libanonu, počet mŕtvych narastá

JERUZALEM / Počet obetí ostreľovania pásma Gazy narastá. V priebehu noci a piatka stúpol na sto a zranených je už viac ako 670 ľudí. Na sever Izraela dopadli aj dve rakety z Libanonu. Izraelská armáda je v plnej pohotovosti a do bojov povolala tridsaťtritisíc záložníkov.

Raketové prestrelky medzi Izraelom a Hamasom si odnášajú najmä civilisti. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotnícka je obetí už sto.

"Strela dopadla na benzínku. Vytiahli sme odtiaľ muža, má vážne zranenia. Hasiči robia, čo je v ich silách, aby krotili požiare po vypálených strelách," opisuje situáciu zádravotník Eric.

Na hranice s Gazou Izrael poslal celkovo tri brigádne pechoty. Tie by mali v najbližších dňoch posilniť ešte niekoľko ďalších.

Hamas varuje

Na Izrael pália radikáli z dvoch frontov - jedným je pásmo Gazy, druhým Libanon. Z Libanonu vypálili na Izrael hneď dve rakety, ktoré dopadli neďaleko hraníc a podľa úradov nikoho nezranili. Izrael streľbu opätoval.

K útoku zo strany Libanonu sa nikto neprihlásil. Oblasť, z ktorej rakety vyleteli je však baštou milícií Hizbaláhu. Žijú tu však aj palestínski utečenci.

Hamas v reakcii na útoky varoval letecké spoločnosti, že plánuje zaútočiť raketami z Gazy na medzinárodné izraelské letisko Bena Guriona a vyzval ich, aby tam neleteli

"Chcete nám hroziť tým, čoho sa sami dočkáte? V mene božom prinesie pre vás Gaza smrť. Svet bude vidieť lebky vašich vojakov, ktoré naše deti pošliapu bosými nohami. A naši väzni sa konečne dočkajú slobody," vyhlásil Abu Ubaid z ozbrojeného krídla Hamasu.

USA sa angažujú

Do konfliktu sa zamiešali aj Spojené štáty americké. Prezident Barack Obama ponúkol izraelskému premiérovi Netanjahuovi, že by mohol hrať úlohu sprotredkovateľa pri vyjednávaní podmienok prímeria. S tým však premiér nesúhlasí a ako včera uviedol - prímerie nie je na pláne dňa.

Razantne chce pokračovať vo vojenských aktivitách a zastaviť ostreľovanie svojej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy