Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Izrael bombardoval Gazu, zomreli aj deti
Zdielať na

Izrael bombardoval Gazu, zomreli aj deti

JEZUZALEM/GAZA / Izrael počas noci podnikol 160 náletov na Pásmo Gazy. Pri útoku zomrelo 25 Palestínčanov, medzi obeťami boli aj deti. Zahynul aj vodca extrémistickej skupiny Islamský džihád. Napätie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi sa stupňuje.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva pri náletoch zomrelo 25 Palestínčanov a ďalších 70 utrpelo zranenia. Medzi obeťami sú tri deti a štyri ženy.

Izrael reagoval na ostreľovanie juhu krajiny raketami, ktoré vypálil z Pásma Gazy. Desiatky rakiet doleteli až do severnej časti židovského štátu. Jedna z rakiet zasiahla oblasť Jeruzalema. Raketu, ktorá mierila na Tel Aviv, zachytil protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil ju.

Pozrite si priloženú reportáž:

Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že mierilo na najväčšie miestne mesto Haifu. Jedna zo striel doletela až k mestu Hardera, ktoré sa stalo najvzdialenejším cieľom zasiahnutým z Gazy.

Situácia v Gaze po náletoch. Pozrite si priložené video:

Na vine je Izrael

Premiér Benjamin Netanjahu armáde rozkázal, aby sa pripravila na pozemnú operáciu. Na bezpečnostnom zasadnutí schválila vláda 40 tisíc záložníkov.

Tí sa do akcie nezapoja hneď, ale sú v neustálej pohotovosti. Izrael operáciou nazvanou Ochranná hrana reaguje na početné raketové útoky zo strany Hamásu.

Podľa Palestíny násilie rozpútal Izrael. "V posledných dňoch som v spojení s rôznymi stranami doma i vo svete, hlavne s lídrami hnutia Hamas. Varoval som ich, že izraelská vláda stupňuje násilie a oni mi povedali, že sú za prímerie," vyhlásil prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy