Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Palestínsky Hamas rokuje o prímerí
Zdielať na

Palestínsky Hamas rokuje o prímerí

JERUZALEM / Palestínske radikálne hnutie Hamas je pripravené vyhlásiť prímerie s Izraelom. Prestane s raketovými útokmi, ak Izrael zastaví nálety. Pokoj zbraniam pravdepodobne dohodli predstavitelia egyptských spravodajských služieb. Už v minulosti sa na podobných rokovaniach zúčastnili. Napätie v regióne zavládlo po tom, čo uniesli a zavraždili troch izraelských študentov a arabského chlapca.

Prímerie by malo byť vyhlásené v najbližších hodinách. Počet rakiet vypálených v južnom Izraeli sa znížil a Izrael nepodnikol žiadne nové nálety na Pásmo Gazy, píše britská BBC.

V piatok skoro ráno bolo v Pásme Gazy, ktoré ovláda militantná islamská organizácia Hamas, vypálených päť rakiet, píše denník Times of Israel. Jedna dopadla na palestínske územie a jednu zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil ju.

"Sme pripravení na dve možnosti na juhu krajiny. Ak oheň smerom k našim mestám skončí, potom to bude naša akcia. Ak sa ale oheň bude aj naďalej šíriť k našim ľuďom, potom budeme aj my pokračovať násilne," uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Ignorovali ataky

Na rozdiel od predošlých nocí, Izraelci sa zdržali reakcie na útoky. Židovský štát v oblasti Pásma Gazy ale posilnil svoje vojenské pozície.

Prostredníctvom Egypťanom poslal Hamas odkaz, že im dáva štyridsaťosem hodín na to, aby ukončili raketové útoky, alebo im hrozí "masívny úder".

"Sľubujem, že jeden chybný krok vášho vodcu bude dostatočným dôvodom, aby sme zničili všetky mestá. Aj tie, ktoré neočakávate," povedal hovorca Hamasu Abu Ubaid. Izrael môže začať s eskaláciou, "ale nevie ako to bude pokračovať a ako to skončí".

Chcú mier

"Chceme, aby sa zmiernili napätie a bol nastolený mier," uviedol hovorca izraelskej armády Peter Lerner. Zvýšený počet vojakov a vojenského vybavenia v Pásme Gaza označil za obranný krok.

Na Západnom brehu Jordánu podľa neho armáda sleduje hneď niekoľko cieľov. Chce nájsť únoscu a vrahov troch izraelských študentov, chce dolapiť vraha palestínskeho chlapca a tiež zabrániť vyhroteniu násilia. K tomu by mohlo dôjsť po tradičných piatkových modlitbách.

Vo štvrtok mali v Jeruzaleme pochovať sedemnásťročného Palestínca Muhammada abú Chudajra, ktorého v stredu podľa všetkého ho uniesli a zabili. Smútočný ceremoniál ale odložili, pretože miestne úrady doposiaľ nevydali rodine mladíkovo telo.

Nepokoje v Izraeli nemajú konca-kraja, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy