Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Izraelský premiér hrozí Sýrii ďalšími útokmi
Zdielať na

Izraelský premiér hrozí Sýrii ďalšími útokmi

JERUZALEM / Izraelský premiér varoval konkurenčné strany v Sýrii pred snahami o zvyšovanie napätia s Izraelom. Benjamin Netanjahu sa tak vyjadril len niekoľko hodín po tom, čo Izrael uskutočnil v Sýrii sériu náletov v reakcii na nedeľný cezhraničný útok, pri ktorom na Golanských výšinách zahynul izraelský chlapec.

Netanjahu v pondelok v súvislosti s úmrtím štrnásťročného chlapca oznámil, že Izrael zasiahol proti sýrskym cieľom veľkou silou.

Zároveň dodal, že použije aj ďalšiu silu, ak to bude potrebné. Izrael bude podľa jeho slov naďalej násilne zraňovať každého, kto sa ho pokúsi napadnúť.

Izraelské vzdušné sily zabili počas náletov na viaceré vojenské objekty v Sýrii najmenej desať príslušníkov sýrskej armády, zničili dva tanky a zasiahli aj armádne veliteľstvo.

Podľa pondelňajšieho vyhlásenia izraelskej armády sú "potvrdené priame zásahy" deviatich terčov vrátane oblastného veliaceho strediska a nešpecifikovaných odpaľovacích stanovíšť.

Smrtiaci útok

Nálety uskutočnili v oblasti blízko hranice medzi Sýriou a Golanskými výšinami okupovanými Izraelom, kde sa odohral predošlý smrtiaci útok. Sýrske sily pri ňom zasiahli vozidlo rozvážajúce vodu na základe zmluvy s izraelským ministerstvom obrany.

Hranica medzi Sýriou a Izraelom:

Hovorca izraelských síl Peter Lerner vyhlásil, že išlo o "nevyprovokovaný akt agresie a priame pokračovanie nedávnych útokov, ktoré sa odohrali v oblasti".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy