Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rebeli ovládli ďalšie mestá v Iraku
Zdielať na

Rebeli ovládli ďalšie mestá v Iraku

BAGDAD / Sunnitskí radikáli v Iraku ovládli ďalšie mestá. Pod kontrolou majú jeden z hraničných prechodov Kajm, ktorý leží na strategickej zásobovacej trase. Severne od Bagdadu pokračujú tuhé boje o ropnú rafinériu v Bajdží.

Bojovníci z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) v sobotu dobyli mesto Jam na hranici so Sýriou. V rukách majú aj pohraničný prechod. Pod kontrolu získali významnú zásobovaciu trasu zo Sýrie do provincie Anbár.

V západouirackej provincii ovládajú od víkendu mestá Rutba, Ana a Ráva, z ktorých sa stiahli vojaci.

SITA

Dvetisíc vojakov v teréne

Rutba má približne 55 tisíc obyvateľov a leží na hranici medti Ammánom a Bagdadom. Armáda chce naspäť dobyť mesto a plánuje bombardovanie. Obyvatelia údajne začali vyjednávať s ISIL, aby odišla z mesta.

Ráva a Ana ležia na rieke Eufrat a ich obsadenie môže znamenať, že ISIL chce postúpiť k veľkej priehrade v Hadísi. Vláda k tomuto strategicky významnému miestu poslala dvetisíc vojakov.

Obyvatelia postihnutých miest hromadne opúšťajú svoje domovy:

Príde na psa mráz

Do sporu sa vložil aj Irán. Prezident Hasan Rúhání vyzval bohaté ropné štáty, aby prestali svoje petrodoláre využívať k podpore teroristov. Hoci nemenoval žiadnu krajinu, narážal na Saudskú Arábiu a Katar - regionálnych súperov Iránu.

"Odporúčame krajinám, ktoré pomáhajú svojimi petrodolármi teroristom, aby s tým okamžite prestali. Mali by si uvedomiť, že raz dôjde aj na nich," vyhlásil prezident.

Naopak Saudská Arábia obvinila zo súčasnej situácie vládu irackého premiéra Núrího Málikího a ISIL zaradila medzi teroristické organizácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy