Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Izrael siedmy deň útočí na Pásmo Gazy
Zdielať na

Izrael siedmy deň útočí na Pásmo Gazy

JERUZALEM / Izrael pokračuje v leteckých útokoch a ostreľovaní Pásma Gazy ovládaného radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Siedmy deň tak reaguje na raketové útoky smerujúce z pásma na územie židovského štátu, uviedla agentúra AFP.

Počas noci dopadlo na Izrael viac ako dvadsať rakiet. Izraelská armáda rovnako zostrelila bezpilotné lietadlo. Na diplomatickom poli sa medzitým stupňuje úsilie nájsť riešenie krízy.

Najnovšie útoky zasiahli predovšetkým pozície brigád Kásam, čo je ozbrojené krídlo Hamasu. Podľa agentúry AFP sa obišli bez obetí. Denník Jerusalem Post napísal, že armáda sa v noci z nedele na pondelok zamerala na základne Hamasu, vrátane budovy, ktorú využíval jeden z predstaviteľov tohto hnutia v meste Bajt Lahíja na severe Pásma Gazy. Medzi cieľmi boli podľa armády taktiež sklady zbraní a munície.

Z mesta utekajú obyvatelia

Predstaviteľ izraelskej armády citovaný agentúrou Reuters už skôr uviedol, že zrejme v oblasti tohto mesta vojsko "tvrdo zaútočí". Podľa OSN z Bajt Lahíje utiekla štvrtina zo sedemdesiattisíc obyvateľov.

Počas nedele bolo na Izrael vypálených viac ako 130 rakiet, dvadsaťdva z nich zachytil a zneškodnil protiraketový systém Iron Dome. Ten je nastavený tak, aby zneškodnil rakety smerujúce na obývané oblasti. Ostatné nechá dopadnúť na otvorené priestranstvá.

Od chvíle, kedy izraelskí vojaci zahájili operáciu Protective Edge (Ochranné ostrie), bolo z Pásma Gazy na územie židovského štátu vypálených najmenej 980 rakiet.

V noci z nedele na pondelok armáda zostrelila bezpilotné lietadlo vyslané z Pásma Gazy, ktoré sa pohybovalo pri pobreží na juhu Izraela. Podobný stroj bol použitý prvýkrát od začiatku tohto konfliktu, poznamenala agentúra AP.

172 mŕtvych Palestíncov

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva doteraz zahynulo najmenej 172 Palestíncov. Viac ako 1 200 ľudí je zranených. Nemocnica v gaze údajne hlási nedostatok liekov a vybavenia. Niektoré zdravotnícke zariadenia vraj nie sú schopné zaistiť potrebnú liečbu niektorých druhov poranenia.

Jeden Palestínčan v pondelok prišiel o život i na Západnom brehu Jordánu neďaleko mesta Hebron. Ide o prvú palestínsku obeť v tejto oblasti od začiatku tohto konfliktu. Dvadsaťročný Munír Ahmad Badarín bol podľa palestínskych médií postrelený izraelskými vojakmi počas stretu s Palestíncami. Tí protestovali proti vojenskej ofenzíve v Gaze. Následkom zranenia podľahol v nemocnici.

Vojaci rovnako cez noc zadržali na Západnom brehu dvadsaťtri Palestíncov. Je medzi nimi údajne aj päť občanov Hebronu napojených na hnutie Hamas. Tí by mohli byť zapletení do únosu a vraždy troch izraelských študentov v polovici júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy