Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Libanon bombarduje izraelské územie, armáda odpovedá delami
Zdielať na

Libanon bombarduje izraelské územie, armáda odpovedá delami

JERUZALEM / Rakety vypálené z Libanonu zasiahli v sobotu izraelské územie a armáda na ne odpovedala paľbou z diel. Ide už o druhý takýto incident počas dvoch dní.

"Prvé správy ukazujú, že minimálne dve rakety vypálené z Libanonu zasiahli otvorenú oblasť severne od mesta Naharíja. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani zranenia," uvádza izraelská armáda.

K činu sa prihlásilo palestínske militantné hnutie Hamas. Nie je jasné, aký vplyv vôbec hnutie v Libanone má. Južný Libanon je najmä baštou šítskeho moslimského hnutia Hizballáh, aj keď sa tu vyskytujú aj skupiny Palestíncov.

Palestínski ozbrojenci v Pásme Gazy už od začiatku izraelskej ofenzívy pred piatimi dňami vypálili na Izrael stovky rakiet. Odvtedy zahynulo minimálne 125 Palestíncov, z toho väčšina civilistov. 

Sita

Izraelské územie zasiahli rakety z Libanonu už v piatok. Izraelské delostrelectvo na útok odpovedalo paľbou. Libanonské bezpečnostné jednotky zatkli muža podozrivého z odpálenia rakiet. Údajne ide o Libanonca a člena fundamentalistických skupín. Mali ho sprevádzať dvaja Palestínci.

Armáda taktiež uviedla, že pri prehľadávaní oblasti odhalila dve miesta s ďalšími raketami pripravenými na odpálenie. následne ich demontovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy