Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prekliatie kórejského trajektu. Zahynul ďalší potápač
Zdielať na

Prekliatie kórejského trajektu. Zahynul ďalší potápač

SOUL / Pri pátraní po nezvestných z aprílovej tragédie juhokórejského trajektu zahynul v piatok už druhý potápač. Štyridsaťročného muža vytiahli z vody s krvácajúcou tvárou a v bezvedomí. Svojim zraneniam v nemocnici podľahol, informoval The Guardian.

Obeťami študenti

Pod hladinou bol zapojený do vyrezávania otvoru do trupu trajektu v nádeji nájsť niekoho zo šestnástich stále nezvestných osôb. Od potopenia trajektu v polovici apríla ide už o druhú obeť spomedzi potápačov. Prvý zomrel začiatkom mája počas náročných prác vo vnútri vraku, píše The Guardian. Od nešťastia, pri ktorom zahynulo viac ako tristo ludí, uplynulo už 45 dní.

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu naklonil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet.

Kapitána stroskotaného trajektu obvinili zo zabitia:

Príliš ťažký náklad

Tragédia vrhla svetlo na nedostatočné bezpečnostné štandardy a porušovanie pravidiel námornej dopravy v krajine. Vlna kritiky sa zniesla aj na posádku, ktorej členovia skončili v putách. Potápajúcu sa loď totiž opustili medzi prvými. Čelia obvineniam z nedbanlivosti a neposkytnutia pomoci ľuďom na palube.

Tragédiu juhokórejského trajektu spôsobilo i pretrhnutie lode s príliš veľkým nákladom. Podľa americkej televízie CNN náklad nebol správne upevnený. Jeho hmotnosť viac než trojnásobne prekračovala jeho maximálnu nosnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy