Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet obetí z trajektu smrti stúpa, záchranári našli 171 tiel
Zdielať na

Počet obetí z trajektu smrti stúpa, záchranári našli 171 tiel

SOUL / Trajekt Sewol sa v stredu na ceste z mesta Inčchon na ostrov Čedžu údajne pre prudký manéver prevrátil a následne potopil. Zachrániť sa podarilo 174 cestujúcich. Nádej na nájdenie ďalších živých osôb je však veľmi malá. Medzi obeťami je množstvo študentov, ktorí cestovali na výlet. Ich rodiny vyjadrujú nespokojnosť s tempom záchranných prác, ktoré podľa úradov spomalilo zlé počasie a silné morské prúdy.

Osudný deň

Neďaleko pobrežia Kórejského polostrova sa počas trinásťhodinovej plavby na ostrov Čedžu začal potápať juhokórejský trajekt Sewol s 476 osobami na palube. Väčšinu cestujúcich tvorili študenti jednej strednej školy. Podľa informácii juhokórejského ministerstva sa počas osudného dňa podarilo zachrániť 164 osôb. Celkovo sa do záchrannej akcie zapojilo 178 ľudí, medzi nimi námorníci, príslušníci vojenského námorníctva a tiež policajti.

V nasledujúcich dňoch sa záchranári a potápači potýkali so silným vetrom, vysokými vlnami a morskými prúdmi v snahe nájsť ďalších takmer 300 pasažierov. Úrady zatiaľ potvrdili 18 mŕtvych a desiatky zranených. Doposiaľ stúpol celkový počet potvrdených obetí katastrofy na 171. Zachrániť sa podarilo takmer 200 osôb a stále je ešte vyše 130 nezvestných.

Prvý bol chlapec

Medzi nájdenými obeťami nešťastia je aj chlapec, ktorý ako prvý telefonátom na núdzovú linku upozornil trasúcim sa hlasom na to, že sa plavidlo so 476 osobami na palube potápa. "Pomôžte nám. Loď sa potápa," povedal údajne chlapec v telefonáte hasičom. Rodičia chlapca uviedli, že ho spoznali podľa oblečenia, avšak oficiálne jeho identitu musí potvrdiť test DNA. 

Chlapec volal tri minúty predtým ako samotná posádka údajne kontaktovala námornú službu. Mladík bol prepojený na hasičov a následne na pobrežnú stráž.

Komplikácie kvôli počasiu

Pátranie po ďalších obetiach komplikuje stále takmer nulová viditeľnosť, hoci podmienky práce potápačov sa mierne zlepšili. V tretej a štvrtej palube, kde je zrejme najviac mŕtvych tiel, nebola doposiaľ nájdená žiadna vzduchová komora a podľa expertov, aj keby sa tam niektoré z detí dostali, neprežili by dlhšie ako 72 hodín.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje v pondelok kritizovala postup kapitána aj posádky trajektu. Zamestnanci lodnej spoločnosti sa po nešťastí podľa prezidentky správali "podobne ako vrahovia".

Kvôli podozreniu zo zavinenia nehody polícia zatkla alebo vyšetruje už 20 z 29 členov posádky. Väčšina jej členov bola totiž medzi 174 ľuďmi, ktorým sa po stroskotaní podarilo zachrániť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy