Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pre potopenie trajektu juhokórejská prezidetnka rozpustí pobrežnú stráž
Zdielať na

Pre potopenie trajektu juhokórejská prezidetnka rozpustí pobrežnú stráž

SOUL / Prezidentka Pak Kun-hje sa v pondelok opäť ospravedlnila za minulomesačné potopenie trajektu, ktoré neprežilo približne 300 pasažierov. Zároveň informovala o rozpustení pobrežnej stráže a prenesení jej právomocí na nový úrad dohliadajúci na bezpečnosť námornej dopravy.

Aktívnejšia záchrana

"Ospravedlňujem sa národu za bolesť a utrpenie, ktoré každý pociťuje. Prezident by mal byť zodpovedný za životy a bezpečnosť ľudí," uviedla Pak v prvom televíznom prejave od potopenia trajektu Sewol. Hlavným vinníkom takého vysokého počtu obetí mala byť podľa nej práve pobrežná stráž.

"Ak by prišlo k okamžitej a aktívnejšej záchrannej operácii po nehode, mohli sme znížiť počet obetí," uviedla.

286 mŕtvych, 172 zachránených

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Prečítajte si TU.

Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorej všetkých 15 členov skončilo v putách. Potápajúcu sa loď totiž opustili medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Oficiálna bilancia nešťastia je v súčasnosti 286 mŕtvych a 18 nezvestných. Zachránených bolo 172 ľudí vrátane členov posádky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy