Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Príčina potopenia trajektu: Nosnosť prekročili trikrát!
Zdielať na

Príčina potopenia trajektu: Nosnosť prekročili trikrát!

SOUL / Tragédiu juhokórejského trajektu, ktorý sa potopil minulý mesiac, spôsobilo i pretrhnutie lode s príliš veľkým nákladom. Podľa americkej televízie CNN náklad nebol správne upevnený. Jeho hmotnosť viac než trojnásobne prekračovala jeho maximálnu nosnosť.

Uvoľnené laná

Je to vôbec prvýkrát, čo juhokórejskí vyšetrovatelia oficiálne zverejnili príčinu, ktorá podľa nich viedla k potopeniu trajektu Sewol 16. apríla. Na palube mal 467 cestujúcich a členov posádky. O pretrhnutí plavidla sa hovorilo od začiatku tragédie, píše CNN. Trajekt prepravoval 3608 ton nákladu vrátane 108 vozidiel.

Podľa vyšetrovateľov náklad trikrát prevyšoval limit lode. Naviac nebol správne upevnený, čo prispelo k potopeniu plavidla. "Laná, ktoré mali držať náklad na mieste, boli voľné a časť posádky ani nevedela, ako ich správne používať," uviedol žalobca Jang Čung-čin.

Nejde o prvý prípad

Vyšetrovatelia preverovali možnosť, že sa loď prevrátila, náklad sa posunul a stratil rovnováhu. Podľa dokladov, ktoré polícia zabavila, nebola osudná plavba prvá. Trajekt sa plavil od roku 2013. Nadrozmerný náklad viezol trajekt v celkom 139 prípadoch

Za náklad naviac pri plavbe v osudný deň zinkasovala spoločnosť Cheonghaejin Marine 62 miliónov juhokórejských wonov. Za všetky náklady nad limit za rok plavenia dosiahla profit tri miliardy wonov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy