Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Boj o Pražský hrad sa vyostruje. Zeman alebo knieža?
Zdielať na

Boj o Pražský hrad sa vyostruje. Zeman alebo knieža?

Budú mať Česi knieža alebo "zemana"? Odpoveď na túto otázku sa dozvieme už o necelé dva týždne. Víťaz tohto súboja získa Pražský hrad a teplé miestečko na čele štátu na najbližších päť rokov. O post prezidenta Českej republiky zabojujú Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Ktorý z nich by viac prospel záujmom Slovákov? Jeden z nich sa nebaví so slovenskými novinármi a ten druhý zase drieme aj počas práce. Najväčším prekvapením je neúspech jedného z favoritov, Jána Fischera. Toho v cieľovej rovinke predbehol súčasný minister zahraničných vecí.

Schwarzenberga podporujú médiá

Jedným z dôvodov úspechu Karla Schwarzenberga je aj podpora médií. Kým sám s nimi udržiava dobré vzťahy a využíva sociálne siete, Miloš Zeman proti nim dlhodobo bojuje. "Proti médiám se neoplatí bojovať. Stále platí, že sú siedma veľmoc a ovplyvňujú verejnú mienku," uviedla špecialistka na PR Eva Sérová.

Miloš Zeman si síce nerozumie s novinármi ani s modernými technológiami, napriek tomu už začína robiť prvé kroky. "Mám mobilný telefón, ktorý mi venovali priatelia a volá sa aligátor," hovorí Miloš Zeman.

Šance sú vyrovnané

Šance oboch kandidátov na víťazstvo sú rovnaké. Výhodou Karla Schwarzenberga pred rozhodujúcim hlasovaním je fakt, že ho považujú za stelesnenie návratu slušnosti do politiky. Okrem toho, ťažiť bude aj z priateľstva s bývalým prezidentom Havlom. "Keďže Havel je ikonou v českej verejnosti, tak toto určite bude hlavný tromf," myslí si politológ Rastislav Tóth.

Nech sa už do prezidentského úradu dostane ktorýkoľvek z tejto dvojice, vzťahy so Slovenskom by to nemalo ovplyvniť. Ich zlepšenie však politológ neočakáva. "Neviem, či si Schwarzenberg vôbec všimol existenciu Slovenska a Zeman má tradične a opodstatnene zlý názor na našich politikov a slovenskú štátnosť," dodáva Tóth.

Schwarzenberg ako eurohujer

Obaja sa netaja predovšetkým orientáciou na Brusel. Kým Miloš Zeman sám seba označuje za eurofederalistu, jeho súperovi pridelili prezývku inú, najmä pre bezvýhradný prístup k únii. "Schwarzenbergovi hovoria eurohujer z povestného filmu Marečku, podejte mi pero," tvrdí Tóth.

Zeman: Každý je zodpovedný za svoju ružu

Druhé kolo volieb je na programe už o necelé dva týždne, no pre mnohých voličov to bude rozhodovanie o menšom zle. Väčšie šance, napriek pokročilému veku, analytici nateraz dávajú kniežaťu. Nie je však vylúčené ani to, že o novej hlave štátu rozhodnú menšie hriechy z minulosti. "Každý je zodpovedný za svoju ružu ako hovorí Saint Exupéry," domnieva sa Zeman.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Súvisiace články

Najčítanejšie správy