Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Potetovaný Franz prezidentom nebude, väzni nepomohli
Zdielať na

Potetovaný Franz prezidentom nebude, väzni nepomohli

V Česku mohli voliť prezidenta aj odsúdení. Kto ale čakal, že si vyberú práve kandidáta s výrazným tetovaním na tvári, ten sa mýlil. Vladimírovi Franzovi nepomohli. Vybrali si totiž rešpektovaného šéfa diplomacie a knieža Karla Schwarzenberga. Schvaľuje totiž amnestiu.

Získal viac ako 50 percent

Českí väzni dali v prvom kole českých prezidentských volieb jednoznačne košom kandidátovi Franzovi. Hoci má pomerne extrémistické názory. Oni si vybrali Schwarzenberga. Ten medzi trestancami pravidelne získaval viac ako 50-percentnú podporu a v prípade, že by ho volili len odsúdenci, stal by sa pravdepodobne novým prezidentom.

Napísal o tom spravodajský portá iDNES.cz. Schwarzenberg však podľa reportérov bodoval prakticky vo všetkých zistených väzniciach. V niektorých z nich mu dokonca dali hlas všetci väzni.

Amnestie podporuje

Za týmito číslami stoja Schwarzenbergove postoje k inštitútu amnestie. Tie na rozdiel od jeho protikandidáta Miloša Zemana podporuje. "Som prívrženec amnestie, pretože u nás stále odsudzujeme za veci, za ktorého sa v zahraničí dáva napríklad pokuta," vyhlásil cez víkend. Ako dodal, české nápravno-výchovné ústavy sú "preplnené" a podľa neho ide o "vysokú školu zločinu".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy