Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
PREHĽAD. Ohňostroj pre rok 2013 zaznel ako prvý v Kiribati!
Zdielať na

PREHĽAD. Ohňostroj pre rok 2013 zaznel ako prvý v Kiribati!

A je to tu! Nový rok 2013 nám klope na dvere a čo všetko so sebou prinesie, môžeme len hádať. Hoci plno úspechov a neúspechov máme v rukách práve my. A tradične šampanské sa neotvára všade rovnako. Vstup do Nového roka ako prvý hlási práve ostrovný štát Kiribati, Samoa a ostrov Tokelau. A zatiaľ čo si Slováci budú vychutnávať obed 1. januára, ohňostroj pre rok 2013 si užijú ešte na Americkej Samoe...

Na Kiribati rok 2013 vždy ako prvý

Kiribati - Kiribatská republika je ostrovný štát v Tichom oceáne. Nachádza sa v jeho rovníkovej časti. Tvorí ho celkovo 33 atolov, teda ostrovčekov prstencového tvaru, z ktorých práve Kiritimati - Vianočný ostrov je najväčším atolom na svete. Z celého sveta spolu so štátom Samoa a ostrovmi Tekolau oslavuje Nový rok 2013 ako prvý! A to presne o 11-tej hodine nášho času.

O pätnásť minút neskôr nasledovali obrovské oslavy na Novom Zélande. Reťaz osláv pokračoval na ďalších ostrovoch Kiribati, Marshallových ostrovoch a v malom ruskom regióne Anadyr. O pol druhej už majú rok 2013 aj na ostrove Norfolk a o druhej nasledovala Austrália.

Pred Slovenskom, po Slovensku

O 16:00 privítal ohňostrojom Nový rok aj Japonsko a o hodinu neskôr Čína. Nasledovali štáty Indonézie, ostatnej Ázie (Thajsko, Mjanmarsko, Nepál, India, Pakistan, Afganistan, Irán...), o pol desiatej večer slávili aj Irak, Saudská Arábia a ďalšie štáty. Od jedenástej nasledovali štáty Európy a Afriky, o polnoci medzi inými sa pripíja aj na Slovensku!

Ako posledná slávi Americká Samoa...

Zatiaľ čo na Slovensku budú oslavy v plnom prúde, poprípade sa niektorí z nás budú už chystať trochu sa prespať, sláviť začne západná Európa. O jednej ráno v utorok nášho času vo Veľkej Británii. Brazília si počká až do tretej hodiny nášho času, nasleduje Kanada, Amerika a ďalšie štáty Južnej Ameriky.

Aby sme mali výpočet definitívny, oslavy roka 2013 finišujú na ostrovoch Americká Samoa, atole Midway a koralovom atole Niue. Po prepočítaní na náš čas sa tu priania do Nového roka prednesú až o 12-tej na poludnie, kedy si Slováci budú vychutnávať utorňajší obed.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy