Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Exprezident Husní Mubarak (84) sa prebúdza z bezvedomia
Zdielať na

Exprezident Husní Mubarak (84) sa prebúdza z bezvedomia

V čase nových masových demonštrácií v Káhire a Alexandrii prichádza správa, že bývalý egyptský prezident Husní Mubarak je v bezvedomí a na prístrojoch. Egyptská agentúra MENA informovala, že je "klinicky mŕtvy", lekári to však napokon popreli.

Rozhodne nasledujúcich 72 hodín

Zdravotný stav bývalého a dlhoročného egyptského prezidenta sa v stredu prudko zhoršil. Exprezident tak musel byť prevezený z káhirskej väznice do vojenskej nemocnice. MENA uviedla, že klinicky zomrel po prevezení, údajne mu prestalo biť srdce a musel byť použitý defibrilátor.

Lekári z nemocnice to však popreli. Podľa ich vyjadrenia je jeho stav stabilizovaný a o budúcnosti exprezidenta rozhodne nasledujúcich 72 hodín. Navyše sa vraj začal perbúdzať z bezvedomia.

84-ročný Mubarak podľa predchádzajúcich správ utrpel infarkt a mŕtvicu, bol v kóme a v kritickom stave. Podľa lekárov trpí rakovinou a má choré srdce. V nemocnici bol aj pred vyhlásením rozsudku. Do súdnej siene ho vozievali na lôžku.

Chaos aj na politickej scéne

2. júna bol odsúdený za tvrdý postup proti účastníkom minuloročných demonštrácií na doživotie a proti svojej vôli bol odvezený do väznice. Už predtým a dokonca niekoľkokrát museli lekári použiť k jeho záchrane defibrilátor.

Ľudia v utorok znovu vyšli do ulíc na protest proti posilňovaniu moci armády, ktorá nechala na základe rozhodnutia ústavného súdu rozpustiť novozvolený parlament. K chaosu prispievajú aj nerozhodnuté prezidentské voľby, v ktorých víťazstvo oznámili obaja ich kandidáti, hoci výsledok má byť oficiálne vyhlásený až vo štvrtok. Armáda patrila k Mubarakovým oporám a moci sa chytila po jeho minuloročnom páde.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy