Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte nápad za milión a neviete čo s ním? Konferencia MobCon vám pomôže
Zdielať na

Máte nápad za milión a neviete čo s ním? Konferencia MobCon vám pomôže

BRATISLAVA / Máte nápad za milión - len ten milión vám zatiaľ chýba? Prípadne máte milión, ale potrebovali by ste nápad, ako ho dobre využiť? Riešením je konferencia MobCone, ktorá bude o niekoľko dní v Bratislave.

Konferencia MobCon je zameraná na vývojarov, dizajnérov a startupy a v Bratislave bude jej už druhý ročník. "MobCon nie je konferencia iba čisto o aplikáciách a technológiách vo všeobecnosti. Oslovujeme nielen vývojárov, dizajnérov, ale všetkých tých ľudí, ktorí sa zaujímajú o tento svet, aby sa dozvedeli ako túto aplikáciu predať a spraviť ju úspešnú," hovorí jeden z organizátorov Samuel Pokorný. 

MObCon návštevníkom ukáže, ako aplikácie vo všeobecnosti fungujú. "Berieme to ako automatiku, vyberieme telefón a používame. Nikto ale v podstate nevie celé to pozadie, ako to beží, ako to funguje, koľko je za tým roboty," dodáva Pokorný.

Seriózny biznis

Podľa organizátorov doba, kedy išlo len o hru a promoaplikácie je dávno prečo. "Je to už seriózny biznis. Už sú to komplexné IT riešenia a celý trh smeruje do mobilných aplikácií." opisuje Pokorný.

Headlinerom konferencie je George Berkowski, ktorý bude mať prednášku o tom, ako vytvoriť miliardovú aplikáciu. Jeho kniha “How to Build a Billion Dollar App” sa zameriava na to ako sa podarilo 43 tech spoločnostiam s valuáciou niekoľko miliárd dolárov dosiahnuť tak veľký úspech. 

Brekowski vybudoval spoločnosti v sfére pilotovaných kozmických letov, dopravy, on-line zoznamiek a rôznych mobilných aplikácií. Je to riaditeľ aplikácie IceCream, stojí aj za medzinárodne úspešnou taxi aplikáciou Hailo.

"Máme tam aj meno RossKingsland, ktorý robil kouča pre veľké medzinárodné spoločnosti. Hovorí o tom, akým spôsobom tú aplikáciu alebo produkt potlačiť, aby sa dostal do celého sveta," hovorí Pokorný. 

Slovákom sa darí

Vo svete aplikácií sa veľmi dobre darí aj Slovákom. "Majú veľmi úspešné projekty, jednak lokálne ale aj za hranicami. Na druhej strane, v čom sa mu nedarí, je problém s mladými ľuďmi alebo ľuďmi celkovo, ktorí by na tom pracovali. To tiež jeden z dôvodov, prečo konferencia MobCon vznikla," hovorí organizátor David Vaverčák. 

Organizátori chcú priblížiť tento svet, ktorý je veľmi zaujímavý, ľuďom. "Je zaujímavý aj z toho pohľadu, že sú tam zaujímavé platy aj projekty. Keď na nich ľudia pracujú, tvoria niečo pre budúcnosť," dodáva Vaverčák.

Konferencia nie je iba o technologických veciach. "Tento rok sme otvorili úplne novú kategóriu a tou je Lifestyle. Tu sú zamerané prednášky na osobnostný rast, správne stravovanie a balance medzi prácou a súkromným životom," dodal Samuel Pokorný.

MobCon bude v piatok (27. mája) na Fakulte informatiky a informačných technológií STU. 

Pozrite si rozhovor s organizátormi konferencie Samuelom Pokorným a Davidom Vaverčákom: