Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ani diváci, ani kritici. Najvýznamnejšie filmy predpovedá algoritmus
Zdielať na

Ani diváci, ani kritici. Najvýznamnejšie filmy predpovedá algoritmus

WASHINGTON / Každý rok vyberie odborná komisia dvadsaťpäť filmov, ktoré sú kultúrne, historicky alebo esteticky najvýznamnejšie. Zaradí ich do Národného filmového registra. Ktoré filmy sa do neho dostanú, je možné podľa vedcov určiť analýzou databázy IMDb. S reakciami kritikov ani divákov nijako nesúvisia. Dôležitý je v tomto prípade algoritmus.

Viac ako dvadsať rokov v Kongresovej knižnici v americkom Washingtone zasadá komisia, ktorá vyberie dvadsaťpäť kultúrne, historicky alebo esteticky najvýznamnejších filmov svetovej kinematografie. Ktoré filmy sa objavia v Národnom filmovom registri, stojí na analýze databázy IMDb.

650 titulov

Národný filmový register má za úlohu zaistiť fyzické zachovanie kópie vybraných filmov pre ďalšie generácie.

Prvé nominačné kolo prebieha verejne. O výbere filmu ďalej rozhoduje odborná komisia a špeciálni konzultanti, medzi ktorými sú filmoví kritici, scenáristi, režiséri a zástupcovia filmového priemyslu. V súčasnosti sa v registri nachádza 650 titulov, píše agentúra Reuters.

Výber pritom nijako nezodpovedá predpovediam kritikov, názorov divákov, dokonca ani číslam návštevnosti v kinách či sledovanosti. Je teda prirodzené, ak sa do registra dostanú aj nie príliš úspešné a kritikmi neospevované filmové diela.

Dôležité citáty a odkazy

Výskumníci na Severozápadnej univerzite v Illinois analýzou filmovej databázy IMDb, ktorí čítajú viac než 15 tisíc titulov, prišli na to, že existuje ukazovateľ, podľa ktorého sa dá ďalší výber titulov k zaradeniu do ochranného fondu predpovedať s 91 percentnou úspešnosťou.

Je to množstvo odkazov na daný film z iných filmov, seriálov či televíznych show. Pod odkazmi si predstavujeme predovšetkým zmienky a citácie.

Nesmrteľné diela

Napríklad slávny Krstný otec ich eviduje 1 323. Klasiku z roku 1972 naposledy citovali vlani. Odvolávala sa na slávnu scénu odrezania konskej hlavy a znela: "Dostanete ponuku, ktorú nemožno odmietnuť."

Do zoznamu nesmrteľných filmov sa dostal napríklad Willy Wonka a továreň na čokoládu, Dumbo, Sparkatus či Osvietenie s Jackom Nicholsonom.

Pre uvedenú presnosť výsledku je potrebné, aby bol film starší ako 25 rokov a mal dostatočný čas na to, aby získal (či nezískal) odkazy. V registri sú zaradené aj mladšie filmy.

Tvorcom je stále človek

Experti sú často vo svojom rozhodovaní ovplyvnení neobjektívnymi vplyvmi. "Automatizované objektívne metódy tento problém nemajú. Môže to raniť našu hrdosť, ale výsledky sú porovnateľné, niekedy aj lepšie, než ponúknu odborníci," uviedol spoluautor štúdie Louis Amaral.

Jedno je však isté. Ľudia nie sú zbytoční, veď práve oni sú tvorcami filmov a predkladajú klenoty s cieľom stanoviť kľúčové zaradenie do IMDb.

Nominácie na prestížne ocenenie americkej filmovej akadémie sú už známe. Ktoré filmy získali nominácie vo všetkých kategóriach? Tešiť sa môžu snímky Birdman či Grandhotel Budapešť. Slávnostné vyhlásenie držiteľov prestížnych cien sa uskutoční 22. februára.

Súvisiace články