Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vedci našli kostru pod parkoviskom. Patrí kráľovi Richardovi III.
Zdielať na

Vedci našli kostru pod parkoviskom. Patrí kráľovi Richardovi III.

Kostra nájdená pod parkoviskom v anglickom meste Leicester patrí anglickému kráľovi Richardovi III. z 15.storočia, známeho aj zo slávnej hry Williama Shakespeara. Oznámili to vedci z miestnej univerzity, ktorí kostru podrobili testom, vrátane analýzy DNA.

"Mimo akúkoľvek rozumnú pochybnosť ide o kostru kráľa Richarda III.," uviedol na tlačovej konferencii v Leicestri hlavný archeológ univerzity Richard Bucklev. Práve tento archeológ viedol tento významný výskum poslednej doby.

Nález kostry oznámili vedci už minulý rok v septembri. Kostru objavili pri vykopávkach na parkovisku na miestne niekdajšieho františkánskeho kostola, v ktorom bol kráľ pochovaný.

Padol v bitke pri Botsworthe

Richard III. bol posledným kráľom z rodu Plantagenetov a posledným anglickým monarchistom, ktorý zahynul v boji. Padol pri bitke pri Botsworthe v roku 1485, na ktorú sa vydal práve z Leicesteru. Táto bitka znamenala koniec krvavej Vojny ruží a začiatok vlády Tudorovcov. Na anglický trón potom zasadol vládca z tejto dynastie Henrich VII.

Vedci na kostre urobili mnoho testov. Analýza rádiokarbónovou metódou potvrdila, že kosti patria zhruba 30-ročnému mužovi, ktorý žil približne v dobe medzi rokmi 1455 - 1540. Richard III. padol, keď mal 32 rokov. Aj dôkladné skúmanie kostí ukazovalo na Richarda III. Nájdené pozostatky preukázali vážnu skoliózu. Dobové pramene aj Shakespeare zdôrazňovali deformovanú postavu.

Skúmanie taktiež odhalilo desať zranení, z toho osem na hlave. Richard III. ich utrpel v bitke a zrejme aj po smrti, kedy víťazi jeho mŕtvolu zohavili. Analýza rovnako potvrdila, že pozostatky mali subtilné kosti, čo odpovedá dobovému opisu Richardovej krehkej postavy. Štúdia nájdených kostí "presvedčivo ukazuje, že ide o Richarda III.," hovorí biologička Jo Applebyová.

"Lebka bola v dobrom stave. Aj keď bola krehká, mohli sme z nej získať podrobné informácie," uviedla Applebyová. Výskum ale neukázal, že by mal chromú ruku, ako píšu niektorí tudorovskí historici.

Kľúčová bola analýza DNA

Pre identifikáciu kostry ale bola kľúčová analýza DNA. Genealógovia z univerzity pre identifikáciu štyroch potomkov Richarda III., ktorí súhlasili z anonymnej účasti na projekte. Nakoniec porovnali DNA z nájdenej kostry s DNA stolára Michala Ibsena, ktorý je po 16 generáciách potomkom Richardovej sestry Anny z Yorku a žije v Londýne.

Genetička Turi Kingová oznámila, že analýza zhodu DNA potvrdila. Najprv vraj mali vedci obavy, či nie sú kosti v príliš zlom stave a či bude možné získať z nich potrebnú vzorku. "Som mimoriadne potešená, že sa nám podarilo získať vzorku DNA, s ktorou sme mohli pracovať," uviedla.

Pozostatky budú opäť pochované

Starosta Leicesteru Peter Soulsby oznámil, že ostatky Richarda III. budú znovu pochované v miestnej katedrále, ktorá je neďaleko miesta, kde bol nájdený. Podrobnosti nového pohrebu ešte neoznámili, ale podľa britských médií to bude začiatkom budúceho roku. Vtedy by mal byť dokončený výskum kostry.

V katedrále bude tento týždeň otvorená prechodná expozícia venovaná Richardovi III., ktorú nahradí stále návštevnícke centrum, opisujúce príbeh Richarda III.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA

Súvisiace články