Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fakultná nemocnica v Žiline má problém. Viac ako polovica lekárov na pohotovosti nepodpísala zmluvu
Zdielať na

Fakultná nemocnica v Žiline má problém. Viac ako polovica lekárov na pohotovosti nepodpísala zmluvu

ŽILINA/BRATISLAVA / Vo fakultnej nemocnici v Žiline len pár dní pred spustením nového režimu fungovania pohotovostí vypovedala zmluvy o slúžení viac ako polovica lekárov. Nemocnica preto žiada o pomoc samosprávny kraj. Ona sama zazmluvniť 20 lekárov v priebehu dvoch pracovných dní nedokáže.

Od 1.7 sa skrátia ordinačné hodiny pohotovostných služieb. "Nastúpia o 07:00 a skončia o 22:00 hodine. Ja som komunikovala s hlavnými odborníkmi pre pediatriu a oni ma ubezpečili, že všetko bude fungovať buď na dobrovoľnej báze poskytovania, alebo na základe rozpisu vyššieho územného celku lekári do služby nastúpia," vyjadrila sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Nie je tomu tak v Žiline

Vedenie žilinskej nemocnice tvrdí, že sa dostali do patovej situácie a nebude jednoduché ju vyriešiť. "Neúspešný uchádzač, ktorý chcel prevádzkovať detskú pohotovosť, šíri nepravdivé tvrdenia a navádza lekárov, aby nepodpísali s nemocnicou zmluvu a tým ohrozuje fungovanie našej detskej pohotovosti," vysvetľuje Lenka Zateková, hovorkyňa nemocnice. 

Podľa nej doteraz podpísali zmluvy sedemnásti detskí lekári. To znamená, že menej ako polovica pediatrov, ktorí by mali slúžiť na pohotovosti pre pacientov z okresov Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto. "Je pre nás neprípustné, aby takto zneužíval detských pacientov ako rukojemníkov a pre nás je podstatné, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť pre deti po 1. júli, robíme pre to maximum," dodáva Zateková. 

O pomoc žiadajú kraj

Zatiaľ rozpíšu služby pre tých lekárov, ktorí sú ochotní nastúpiť. Vedenie nemocnice osloví zástupcov Žilinského samosprávneho kraja, aby im pomohli pri riešení tohto vážneho problému. "Ja som s nimi komunikovala a oni ma ubezpečili, že všetko zabezpečia," uviedla ministerka. "Keď má človek doma dve tri deti a je v noci sám, nefunguje ani lekáreň, ani pohotovosť, no neviem si to ani predstaviť," má obavy mamička. 

Ministerka sa ale toho neobáva. "Ak sa im zhorší stav, tak majú možnosť pohotovosti, urgentu aj záchranok." 

Pozrite si súvisiacu reportáž o pohotovostiach po novom: 

Súvisiace články