Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia upozorňuje rodičov, aby nenechávali deti v aute. Radí, ako v takej situácii postupovať
Zdielať na

Polícia upozorňuje rodičov, aby nenechávali deti v aute. Radí, ako v takej situácii postupovať

BRATISLAVA / Situácie, keď je dieťa samé v aute, môžu mať fatálne následky. Čoraz viac takýchto prípadov avizuje polícia v letnom období. Preto sa rozhodli, že spoločne s hasičmi spravia osvetu a rodičov upozornia na hrozby zabudnutia ratolestí v rozpálenom aute. Zároveň ale aj dávajú návod, ako postupovať, ak je niekto svedkom takej situácie.

Polícia v súvislosti s nadchádzajúcim letom, ako aj viacerými medializovanými prípadmi zabudnutia detí v aute rozdá vodičom letáčiky s výzvou "Nezabudni na mňa v aute". Viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel uviedol, že situácia, keď rodič alebo iná osoba ponechá dieťa bez opatery v uzavretom aute, môže byť za istých okolností vnímaná ako závažný trestný čin. Môže to mať totiž fatálne následky. "Či už môže ísť o udusenie a teraz aktuálne pred letnou sezónou aj prehriatie," upozornil.

Len za mesiac jún došlo k piatim prípadom, kedy rodičia nechali dieťa v aute. Jeden z nich skončil dokonca tragicky. A v aute na slnku veru môže teplota dosiahnuť priam pekelné hodnoty. "Až 60 stupňov, to je nezlučiteľné so životom," uviedol hasič Henrich Bartovič. 

Ako postupovať 

V takýchto prípadoch je podľa Ábela, pokiaľ nie je bezprostredne ohrozený život dieťaťa, najlepším riešením kontaktovať záchranné zložky. Nielenže sú odborníci a majú aj patričné vybavenie, vyhnúť sa môžete aj riziku trestného stíhania. "Pokiaľ by som konal neunáhlene, môžem sa vystaviť riziku trestného stíhania pre poškodzovanie cudzej veci," povedal Ábel. Ak sa udalosť stane pred nákupným centrom alebo v blízkosti spoločenského podujatia, je lepšie ak dáte vyhlásiť majiteľa auta, aby sa dostavil k vozidlu a zakročil. 

Rýchly zásah 

Pokiaľ si človek nie je istý ako rýchlo prídu záchranné zložky, môže sa podľa hasiča Henricha Bartoviča pokúsiť sám otvoriť auto, v ktorom sa nachádza dieťa. "Silný tvrdý predmet, úderom do skla samozrejme čo najďalej od osoby, ktorá sa vo vozidle nachádza," vysvetlil. Najlepšie je podľa jeho slov udrieť na roh okna, nie do stredu. Ak dieťa sedí vzadu, tak rozbíjať musia predné bočné okno. Použiť pritom môžme kovovú tyč, ostrý kameň alebo iný podobný predmet. Ak je dieťa už v bezvedomí, je potrebné začať s okamžitou resuscitáciou, dodal.

Pozrite si celú tlačovku aj s ukážkou, ako správne vniknúť do zavretého auta a zachrániť dieťa: 

Príznaky prehriata 

Podľa lekára Gustáva Ušiaka majú deti špecifické anatomické a iné vlastnosti, ktoré zohrávajú úlohu v tom, ako rýchlo u nich dochádza k prehrievaniu alebo úpalu. Ideálna vonkajšia teplota pre človeka je podľa neho 28 stupňov, pri deťoch hrozí možné zlyhávanie funkcií organizmu už pri teplote 35 stupňov Celzia. Pri telesnej teplote 42 stupňov sa už začínajú poškodzovať bunky. "Orgány v tele sú menej prekrvené, telo sa snaží prekrviť perifériu, čiže kožu," uviedol s tým, že po istom čase organizmus už nedokáže zabezpečiť potrebné množstvo cirkulujúcej krvi do periférie a začína sa prehrievanie.

Klinickými príznakmi prehriatia sú slabosť, únava, bolesti hlavy prípadne napínanie na zvracanie. Pri rozvinutom úpale sa podľa Ušiaka prejavujú napríklad porucha orientácie alebo správania, pri malých deťoch to môže byť napríklad spavosť. V takomto prípade je podľa neho potrebné ešte pred príchodom zdravotníkov dostať dieťa do chladnejšieho prostredia, schladiť ho zvonku tekutinami alebo ľadom "napríklad pod pazuchami, v oblasti triesiel, dá sa pokladať aj na zátylok".

Letáky na aute

Aby sa takýmto smutným udalostiam predišlo, polícia uviedla preventívny projekt s názvom Nezabudni na mňa v aute. Letáky s mottom budú zastrkovať za stierač auta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy