Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poškodený majetok a vytopené autá, garáže či pivnice. Ako si uplatniť náhradu škody?
Zdielať na

Poškodený majetok a vytopené autá, garáže či pivnice. Ako si uplatniť náhradu škody?

BRATISLAVA / Prívalové dažde spôsobili nielen dopravný kolaps v našom hlavnom meste, ale aj veľké nepríjemnosti viacerým majiteľom áut, garáží a pivníc. Telefónne linky poisťovní sa od rána nezastavili. Ľudia upratujú, počítajú škody a podaktorí si aj hľadajú tabule s evidenčným číslom svojho auta.

Obyvatelia Sibírskej ulice v Bratislave odpratávali vodu z pivníc do noci a skoro ráno sa dali aj do počítania škôd. Do pivnice si majitelia odložili sprchovací kút, ktorý mal ísť do zrekonštruovanej kúpeľne. Horšie bol  na tom sused, ktorý si do garáže uložil novú kuchynskú linku, ktorú voda úplne zničila, a tak si náhradu škody chce uplatňovať od poisťovne.

Pri poistení by ste mali rozlišovať dve veci: Poistenie domu alebo bytu. Garáž alebo pivnica môžu byť súčasťou tej istej zmluvy, ale môžu byť definované aj ako samostatné stavby a tie si už treba pripoistiť. 

"Garáž je samostatný objekt, ktorý si samozrejme môžem poistiť a znova si vyberám riziká, voči ktorým ak mám aj živelné poistenie. Iná môže byť situácia v rodinnom dome ak je garáž súčasť toho domu a mám poistenie nehnuteľnosti. Štandardne v rodinnom dome tá pivnica by mohla byť súčasťou tej domácnosti, ak nie je nejak technicky inak určená,"  uviedla Jozefína Žáková riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. 

No a potom je tu ešte samostatné poistenie domácnosti. Ak ho máte a nejaké veci z domácnosti, ste mali odložené aj v pivnici, či v garáži poistka domácnosti sa na tieto veci pravdepodobne vzťahuje. "Všetko závisí od konkrétnej poistnej zmluvy,"  pokračovala riaditeľka. Náhrady škôd si po včerajšku uplatňujú aj mnohí majitelia áut. Podľa odborníka, však škode na svojom aute mohli predísť. ak by zbytočne neriskovali.

"Ak už potrebujeme prejsť cez vodu a vieme ako je hlboká tak pokiaľ je ponorená len jedna tretina pneumatiky - môžeme ísť. Ale pokiaľ je ponorená polovica, už je to nebezpečné, lebo akonáhle zastaneme tak máme vodu v aute,"  povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. "V havarijnom poistení je treba vedieť, či mám poistenú len čistú haváriu, to znamená, škody spôsobené stretom vozidiel. Alebo mám poistené aj živelné škody a odcudzenie," zdôraznila riaditeľka asociácie poisťovní. 

Mnohí po včerajšej prietrži prišli aj o ŠPZ svojich áut. Nás kontaktoval divák, ktorý počas ranného venčenia našiel na Záhradníckej ulici rozhádzané viaceré poznávacie značky. Tie si môžu ich majitelia vyzdvihnúť v klientskom centre v Bratislave. 

Pozrite si rozhovor, čo robiť, aby ste počas silných dažďov neutopili auto: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy