Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskom sa prehnala silná búrka. Hasiči zasahovali do neskorej noci
Zdielať na

Slovenskom sa prehnala silná búrka. Hasiči zasahovali do neskorej noci

BRATISLAVA / V stredu zasiahli najmä západ Slovenska silné búrky. V hlavnom meste pre vodu na cestách kolabovala doprava a viacero ciest nebolo prejazdných. Voda sa valila odvšadiaľ a v okolí Nitry dokonca padali krúpy, po ktorých to na poliach vyzeralo ako v zime.

Všetky úseky okrem Lazaretskej ulice (úsek Špitálska – Cukrová) sú v súčasnosti už prejazdné. V súvislosti s prívalovým dažďom zasahovali hasiči viac ako 330 krát. V Bratislavskom kraji bolo zaznamenaných 200 udalostí, z toho 180 len v hlavnom meste. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči najčastejšie v Dunajskej Strede, kde sa počet výjazdov priblížil k stovke.

Od štvrtkového rána zasahovali hasiči v Bratislavskom kraji v súvislosti s odstraňovaním následkov stredajších prívalových dažďov doposiaľ 24-krát. V Trnavskom kraji je situácia už o niečo pokojnejšia. Hasiči boli zatiaľ vyslaní k 13 udalostiam súvisiacich predovšetkým s odčerpávaním vody z cestných komunikácii a zatopených budov.

Situácia sa v stredu upokojila okolo 22.00 hodiny, kedy počet výjazdov v Bratislavskom a Trnavskom kraji nepresiahol dve desiatky. Počas stredajšieho dňa bolo na operačné stredisko prijatých takmer 1200 hovorov, z toho 764 v Bratislavskom kraji. V súvislosti s prívalovým dažďom hasiči najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a ciest a odstraňovali popadané stromy. Celkom zasahovali pri 350 udalostiach. Vďaka systému podpory zo strany dobrovoľných hasičov pomáhalo pri výjazdoch takmer 70 dobrovoľník hasičských záchranných oddielov.

Od 13.00 hodiny bolo na operačné stredisko prijatých viac ako 990 hovorov v rámci Slovenska, z toho viac ako 630 v Bratislavskom kraji. Po desiatej hodine večer zasahovalo v uliciach Bratislavy 70 profesionálnych hasičov a 40 dobrovoľníkov zo 14 dobrovoľných hasičských záchranných oddielov. 

Prietrž mračien v Bratislave v priebehu pár minút zaplavila podchody, podzemné garáže, ako aj vozovky, z ktorých nestíhala do kanálov odtekať voda. Skomplikovalo to aj dopravu a nielen pozemnú. Letisko muselo prerušiť prevádzku tiež. 

Pohotovostné zložky magistrátu prijali opatrenia a začali odčerpávať vodu z podchodov a najproblémovejších úsekov ciest prostredníctvom čerpadiel. Zároveň prečisťovali kanalizačné vpusty upchaté od nečistôt, ktoré voda stiahla so sebou. Pracovníci do neskorých nočných hodín odstraňovali bahno a blato z komunikácií, pričom veľkým problémom boli vodou vyrazené kanalizačné poklopy. Najproblémovejšie úseky boli v lokalitách Pionierska, Račianska, Ružinovská, Gagarinova, Bajkalská, Záhradnícka a ďalšie, kde hlavné mesto v spolupráci s hasičmi zabezpečovalo odsávanie vody.

Jedným z problémových úsekov bol aj aktuálne rekonštruovaný podchod na Trnavskom mýte, v ktorom bolo potrebné odstránenie vody na viacerých miestach. Kvôli náhlemu zvýšeniu hladiny v podchode došlo aj k zatopeniu dočasných elektrických rozvádzačov a následnému výpadku elektrickej energie. 

Silná búrka spôsobila v Bratislave viaceré škody a výpadok elektrickej energie vo viac ako 4 500 domácnostiach. Spoločnosť Západoslovenská energetika preto vyhlásila dokonca mimoriadny stav. Na odstránení poruchy intenzívne pracovali aj počas pretrvávajúceho dažďa. "Západoslovenská distribučná sťahuje pracovníkov do pohotovosti a aj napriek zlému počasiu boli v teréne a pracujú na tom, aby boli dodávky elektrickej energie obnovené, čo najskôr," uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetickej spoločnosti Michaela Dobošová.

Vzhľadom na poveternostnú situáciu, prišlo včera v Bratislave na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. Západoslovenská distribučná vyhlásila od 17.00 hod v tejto oblasti mimoriadny stav, ktorý trval až do dnešného obeda (do 12.00 hod). Celkovo bolo dotknutých vyše 11 tis. odberných miest. Aktuálne evidujeme ešte približne 300 odberných miest bez elektriny, ktoré súvisia so zatopením objektov a opravou vedení poškodených pádom stromov. Predpokladáme, že by mali byť odstránené v priebehu dnešného dňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy