Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Otrávených dravcov pribúda. U jedného z poľovníkov našla polícia otravu
Zdielať na

Otrávených dravcov pribúda. U jedného z poľovníkov našla polícia otravu

TVRDOŠOVCE / Prípady otrávených dravcov z juhu Slovenska novozámocká polícia intenzívne vyšetruje. V stredu v Tvrdošovciach našli v rodinnom dome karbofuran - zakázaný prípravok. Spôsobil uhynutie desiatok vzácnych dravcov. Majiteľ domu, dlhoročný aktívny poľovník, donedávna pôsobil aj v susednom poľovnom združení. Po nezhodách z neho vraj musel odísť.

Polícia v stredu ráno v Tvrdošovciach vykonala prehliadky vo viacerých objektoch. V jednom z rodinných domov neďaleko železničnej stanice objavila zakázaný prostriedok. Majiteľa domu, dlhoročného aktívneho poľovníka, vzali na výsluch aj s dva a pol litrom chemickej látky, ktorú u neho našli. Vzorka putuje na expertízu, ale podľa predbežných zistení ide karbofurán. Pesticíd vo forme toxického jedu, ktorý vyradí centrálnu nervovú sústavu z činnosti a zvieratá po jeho požití hynú v hrozných kŕčoch. Jeho používanie u nás zakázali pred 10 rokmi. 

"Policajti odboru kriminálnej polície v Nových Zámkoch vykonali domovú prehliadku v Tvrdošovciach, na základe svojej operatívno-pátracej činnosti v súvislosti s nálezmi uhynutého vtáctva," uviedla hovorkyňa polície v Nitre Renáta Čuháková. Od začiatku marca našli v chotároch na juhu Slovenska karbofuranom otrávené dravce, ktorých spoločenská hodnota presiahla 80 tisíc eur. Len v blízkej osade Jánošíkovo našli v marci 16 otrávených myšiakov lesných. 

"Polícia vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy porušovania ochrany rastlín a živočíchov, nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok, biologických agensov a toxínov a pre trestný čin pytliactva," pokračovala hovorkyňa polície. Muž je aktívnym členom poľovníckeho združenia v Tvrdošovciach. Predseda nález v jeho dome nechcel komentovať. "Ja viem len podľa rečí z dediny, čo som sa dopočul, ja si myslím, že nevyzerá tak, že by bol schopný s tou otravou niečo vykonať. Alebo tak, že zo starých časov niečo mu zostalo, alebo nezostalo neviem, jak to je staré, to je už jeho osobná vec," povedal predseda Vincent Birkus.

Obvinený zatiaľ nie je nikto, ak sa podozrenia potvrdia, páchateľovi hrozí až 6-ročné väzenie.

Pozrite si archívnu reportáž o otrávených dravcoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy