Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA prebrala kauzu zmeniek. Polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

NAKA prebrala kauzu zmeniek. Polícia začala trestné stíhanie

BRATISLAVA / Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner čelí viacerým podozreniam. Okrem už spomínanej komunikácie s novinárom denníka SME Adamom Valčekom v stredu rezonovali aj ďalšie prípady. Ide o kauzu Technopol, na ktorú sa novinár pýtal, ale aj o zmenky za desiatky miliónov eur.

Známy podnikateľ svoje obchody často ochotne vysvetľuje. Známe sú jeho zdĺhavé tlačové besedy, na ktorých aj on kladie novinárom protiotázky. Členovia medzinárodného investigatívneho tímu AllForJan priniesli ďalšie podozrenia týkajúce sa prevzatia firmy Technopol cudzími osobami. "Posledné udalosti ukazujú na to, že im k tomu mohol dopomôcť aj súd, konkrétne teda jedna sudkyňa," uviedla investigatívna novinárka Zuzana Petková.

Existuje teda podozrenie, že k ovládnutiu Technopolu došlo nezákonným spôsobom. Na možné prepojenia s Mariánom Kočnerom poukázal už Ján Kuciak. Kolegovia, ktorí v jeho práci pokračujú, prišli s ďalšími zisteniami. "Bolo z účtu Technopolu na Mariána Kočnera, na jeho osobný účet, prevedených okolo pol milióna eur," povedala Petková. 

Nový rozmer dostala aj kauza miliónových zmeniek. Tými si Marián Kočner nárokuje od Pavla Ruska a televízie Markíza desiatky miliónov eur. Televízia to od začiatku považuje za podvod. Polícia aj preto začala trestné stíhanie. "Dňa 14. mája 2018 vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov a pre trestný čin marenie spravodlivosti. Zatiaľ nebola obvinená žiadna konkrétna osoba, pričom naďalej pokračujú procesné úkony v zmysle Trestného poriadku," uvádza sa v stanovisku polície. 

"Ja si myslím, že by to bolo na mieste, aby súdy momentálne boli zdržanlivé v tejto veci, keďže zjavne NAKA vec intenzívne vyšetruje," povedal právny zástupca Televízie Markíza Tomáš Kamenec. V tejto situácii si Kočnera predvolali policajti na výsluch kvôli novinárovi, ktorý mu kládol otázky o kauze Technopol, na čo reagoval protiotázkami na novinárove súkromie. Na Prezídiu Policajného zboru novinárom povedal, že všetci podľa neho klamú a že s nimi nebude komunikovať. Ani po výsluchu názor nezmenil. Všetko uzavrel slovami, že od teraz bude komunikovať len cez svoj portál. Plánuje ho spustiť na budúci týždeň.

Reakcia Mariána Kočnera na novinárov pri Prezídiu Policajného zboru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy