Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Občianske združenie pomáha rodinám z krízových centier zaradiť sa do spoločnosti
Zdielať na

Občianske združenie pomáha rodinám z krízových centier zaradiť sa do spoločnosti

ŽILINA / Občianske združenie v Martine pomáha tam, kde treba. Pomocnú ruku podáva ľuďom, ktorí sa sami nedokážu zaradiť do bežného života. Dôležité môže byť už len sprevádzanie na úradoch či na súdoch.

Štáb televízie JOJ sa bol pozrieť v domácnosti u Jany. "Keby nebolo ich, tak neviem, kde by som bývala s deťmi," hovorí Janka. Tridsaťšesťročná žena spolu so svojimi piatimi deťmi vystriedala viaceré krízové centrá. Pomaly sa ocitli na ulici, keď sa ich ujali ľudia z martinského združenia. Tejto rodine našli bývanie. Jana si zarába ako upratovačka, ale zvládne každý mesiac zaplatiť za prenájom bytu.

"Aby už aj tá žena zobrala na seba tú zodpovednosť, že nie všetko dostane tak, ako v krízovom centre. Bude sa musieť vlastnými silami snažiť, aby prežila," vysvetľuje Adriana Fontányová, štatutár OZ Dom nádeje. "Učia sa s deťmi, pomáhajú nám povybavovať si veci," vymenováva Jana. "Našou prioritou je to, aby sme pomohli ženám, ktoré žili v krízových centrách, sa integrovať, alebo pomôcť starým rodičom, ktorým boli zverené deti do osobnej náhradnej starostlivosti," rozpráva Fontányová. 

No ozývajú sa im aj osamelí otcovia, ktorí si nevedia poradiť. Ľuďom, ktorí ich požiadajú o pomoc zabezpečia zadarmo právne služby. Neraz ich sprevádzajú na súdne pojednávania. "Zároveň ich aj obhajujeme, nakoľko sa jedná väčšinou o klientov, ktorí majú nedostatok finančných prostriedkov. Snažíme sa pre nich získať potravinovú pomoc, ako aj finančnú pomoc, ktorú nám poskytuje nadácia J&T," dodáva Fontányová.

"Minulý rok sumou 24 000 eur na dvoch terénnych sociálnych pracovníkov. Potreby ukázali, že je nutné to navýšiť, takže príde ďalší terénny pracovník a bude to suma 36 000 eur," uviedla Alena Jenčová – Alscherová z nadácie J&T. Počas letných prázdnin sa o školákov postarajú v detskom tábore, keďže rodičia si nemôžu zobrať takú dlhú dovolenku. "Za minulý rok sprevádzali 99 rodín," dodáva Alena Jenčová – Alscherová.

Súvisiace články