Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové triky zlodejov. Krádež luxusného auta zvládli za 2 minúty
Zdielať na

Nové triky zlodejov. Krádež luxusného auta zvládli za 2 minúty

HRADEC KRÁLOVÉ / Bez násilia ukradli auto za takmer 140 tisíc eur. Za necelé dve minúty oklamali bezkľúčový systém a s vozidlom odišli. Policajti varujú pred týmto spôsobom krádeží áut, ktorý k nám prichádza zo západu.

Jedná sa o takzvaný keyless systém, teda bezkľúčový, kedy ovládač od auta jeho majiteľ nemusí mať v ruke. Stačí ak ho ma vo vzdialenosti jedného metra a auto sa otvorí a naštartuje. Tento pohodlný systém má väčšina luxusných áut. Zlodeji doteraz nemali šancu auto otvoriť. Tí sú ale ochotní zájsť kamkoľvek. Dôkazom je aj prípad z Čiech. 

Dvaja zlodeji držali rám, s ktorým sa približujú k dverám auta. Za normálnych okolností musí byť ovládač v blízkosti jedného metra od auta, z rámom inak čítačkou signál zosilnie a auto sa dá otvoriť aj na niekoľko metrov. S autom si potom zlodej spokojne odídu. "Auto je v hodnote 3,5 milióna korún, malo v sebe síce zabudované GPS, to ale bolo už za Hradcem vypnuté," informuje policajná hovorkyňa Iva Kormošová. 

Zlodejská novinka prichádza zo západu, kde takých áut jazdí viac. Vzhľadom k vysokej škode hrozí zlodejom až 8 rokov väzenia. S autom musel muž odísť čo najďalej, pretože akonáhle by vypol motor, už by auto nenaštartoval, keďže ovládač vlastní stále majiteľ. Podľa polície je nemožné vytvoriť duplikát takéhoto kľúča. Takéto autá väčšinou predávajú na náhradné diely. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy