Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Plánujú zdaniť virtuálnu menu. Istotu od štátu ale nečakajte
Zdielať na

Plánujú zdaniť virtuálnu menu. Istotu od štátu ale nečakajte

BRATISLAVA / Virtuálne meny na prvý pohľad vyzerajú ako zlatá baňa a ľahký zárobok. Národná banka Slovenska to tak nevidí. Prípadným investorom odkazuje, že to je na vlastné riziko a v prípade straty investície, nech nečakajú garancie. Šéf svetovej banky dokonca kryptomeny prirovnal k pyramídovej hre. Na riziko upozorňujú aj ďalší odborníci.

Kryptomeny sú fenoménom súčastnosti a najmä známy bitcoin minulý rok narástol raketovo, ale potom aj výrazne prepadol a práve Národná banka Slovenska varuje pred kryptomenami.

Virtuálne meny nie sú národnými, a teda nespadajú pod žiadne regulácie. "Nemajú fyzickú protihodnotu vo forme zákonného platidla a účasť v takejto schéme virtuálnej meny je na vlastné riziko zúčastnených strán. Čiže ak vznikne nejaká strata, tak neexistuje zákonný nárok na výplatu takejto škody," vysvetľuje hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Na virtuálne meny upozorňuje aj šéf Svetovej banky, väčšinu z nich dokonca zaradil do kategórie pyramídových hier, kde si na konci reťazca niekto riadne popáli prsty. "Jedného dňa to je stabilné a jedného dňa to stúpa do veľkých výšin a na druhý deň sa to prepadáva, čiže človek, ktorý do toho investuje, tak musí počítať, že tie peniaze môže stratiť z jedného dňa na druhý," povedal softvérový analytik v technologickom štúdiu Rastislav Šimoník.

Kryptomeny nemá v obľube ani ministerstvo financií, na rozdiel od NBS však nevaruje. Financmajster má s nimi iné plány, ktoré oznámil ešte v januári: "Máme zámer výnosy z kryptomien v momente ich realizácie, čiže či už pôjde o dražbu, výmenu alebo predaj zdaniť," uviedol vtedy minister financií Peter Kažimír. 

Virtuálne meny neriešia len naše inštitúcie. Na konci januára prišlo v japonsku k hackerskej krádeži 530 miliónov dolárov na kryptomenovej burze. Téma sa pretriasala aj v americkom kongrese. Napriek varovaniam a problémom, ale kryptomeny svojich fanúšikov nestratia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy