Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zachráňte seba aj blízkych. Dôležité nastavenia v aute
Zdielať na

Zachráňte seba aj blízkych. Dôležité nastavenia v aute

BRATISLAVA / 50 eur zaplatíte za nezapnutý bezpečnostný pás v aute. Okrem pokuty hrozí aj oveľa väčšie riziko poranenia. Nielen pás, ale aj opierky hlavy môžu spôsobiť vážnu traumu a to len preto, že ich máte zle nastavené.

Hlavová opierka je veľmi dôležitá. Neslúži len na opretie si hlavy pri dlhších cestách, ale je to dôležitý bezpečnostný prvok. Chráni pri nárazoch nie len spredu, keď sa telo vracia spať, ale aj pri nárazoch zozadu.

"Keď je nízko to znamená, že hlava spraví istý pohyb a cvakneme si nervy, keď je zase vysoko, vie spraviť opačný pohyb a zase si cvakneme nervy," vysvetľuje motoristický novinár Peter Mihálik. Zle nastavená opierka dokáže pri náraze spôsobiť vážne poranenia krčnej chrbtice. A to už pri nízkej nárazovej rýchlosti, čo aj dokázali testy nemeckého autoklubu.

Správne nastavená hlavová opierka by mala byť vo výške hlavy a stred opierky zároveň vo výške očí. Nie dole ani nie extrémne vysoko. Jej vzdialenosť od hlavy by mala byť čo najmenšia aby jej zadržiavací účinok bol čo najvyšší.

Aby aj správne nastavená opierka dokázala pomôcť, nesmie sa zabudnúť ani na bezpečnostný pás: "Dôležité je zapnúť sa, ale berte na vedomie to, že bez bundy," hovorí Mihálik. Po zapnutí sa má pás pevne pritiahnuť k telu. Čím je bližšie k telu, tým lepšiu ochranu poskytne. "To znamená nad ramenom, aby ten pás prechádzal. Niektorí si to nechávajú vyššie to nie je dobré, lebo to škrtí krk a pri tom pohybe si môžeme poraniť kožu," dodal. 

Spodný priečny popruh má byť umiestnený naprieč cez bedrové kosti. Nesmie prechádzať cez brucho a po zapnutí ho nezabudnite dotiahnuť. Tieto základné pravidlá pre nastavenie pásov a opierok neplatia len pre vodiča, ale nemali by na ne zabúdať ani spolujazdci. A to nie len vpredu, ale aj vzadu.

Toto sa stane, ak si nezapnete pásy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy