Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodky, exekúcie a voľby. Také boli témy rokovania Mostu-Híd
Zdielať na

Dôchodky, exekúcie a voľby. Také boli témy rokovania Mostu-Híd

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Most-Híd chce v komunálnych voľbách získať o desatinu viac zástupcov, ako má v súčasnosti. Strana okrem toho nepokladá za správne stanoviť vek odchodu do dôchodku v ústave. A bugárovci sa tiež chcú v koalícii dohodnúť na jednorázovom vyriešení starých exekúcií. To je niekoľko záverov po rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave.

Stanoviť bez odbornej debaty dôchodkový strop v ústave môže podľa Mosta-Híd spôsobiť vážne bremeno pre štátnu kasu do budúcnosti. Chcú presadiť, aby najmenej päť rokov dopredu každý vedel, kedy bude môcť ísť do penzie. "Ja napríklad, ktorý by som o dva roky mohol odísť do dôchodku, neviem kedy odídem," uviedol seba ako príklad.

Sociálny balíček

Podľa predsedu strany Bélu Bugára Republiková rada strany prerokovala návrhy, ktoré strana plánuje predložiť v rámci nadchádzajúceho vládneho sociálneho balíčka. "Naša predstava je, že pomôžme tým, ktorí robiť chcú," povedal. Človek, ktorý odmieta prácu, by podľa Bugára nemal mať všetky vymoženosti v rámci sociálneho systému. "Na jednej strane sa sťažujú firmy, že nemajú zamestnancov, dokonca ich musia zo zahraničia dovážať, na druhej strane vieme, že približne 160 000 občanov Slovenska je nezamestnaných," skonštatoval. Strana sa chce v rámci sociálneho balíčku tiež zamerať na podporu rodín s deťmi. 

Exekúcie

Podpredsedníčka strany a ministerka spravodlivosti Žitňanská považuje za jednu z priorít v koalícii jednorazovo vyriešiť obrovské množstvo starých exekúcií. "Hovorili sme o tom, že keď niekto je dlžný, nemyslím si, že nemá platiť. Na druhej strane, keď sa nepodarilo desať rokov od niekoho vymôcť nič, iba sa nabaľujú náklady samotného konania, tak tú situáciu treba jednoducho riešiť," povedala.

​Komunálne a prezidentské voľby

Most bude mať vlastného kandidáta v prezidentských voľbách 2019, konkrétne meno ešte nie je známe. V komunálnych voľbách už tento rok na jeseň by chceli zvýšiť počet svojich zástupcov v samosprávach o 10 percent. V komunálnych voľbách strana vylučuje zo spolupráce jedine extrémistické zoskupenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy