Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti majú platiť za odvoz odpadu. Ombudsmanka sa obrátila na ústavný súd
Zdielať na

Deti majú platiť za odvoz odpadu. Ombudsmanka sa obrátila na ústavný súd

Archívne video

ŽILINA / Slovenská ombudsmanka Mária Patakyová sa obrátila na ústavný súd. Je presvedčená o tom, že deti nemôžu byť zákonom zaviazané platiť poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu. Ochrankyňa práv sa obáva, že deti zadĺžených rodičov doplatia na situáciu, za ktorú vlastne ani nemôžu.

Ombudsmanka si tento problém všimla, keď pomáhala pri riešení viacerých kritických situácií v Žiline. Vo štvrti, kde žijú predovšetkým neprispôsobiví obyvatelia. Mnohí neplatia za odvoz smetí. Mestský úrad potom posiela oznámenia o výške nedoplatku rodičom, ale aj deťom.

Verejná ochrankyňa práv upozorňuje na to, že deti nemôžu za chyby svojich rodičov. "Je presvedčená, že ustanovenie zákona o miestnych daniach a miestnych poplatkoch nie je v súlade s ústavou a je v rozpore s ochranou základných práv a slobôd, pretože štát nesmie zaväzovať deti poplatkovou povinnosťou, ktorú nie sú schopné zaplatiť, " hovorí Ján Glovičko, hovorca ombudsmanky. 

Za ohrozené považuje hlavne tie, ktoré vyrastajú v sociálne slabšom prostredí. Ombudsmanka zdôrazňuje, že nemajú žiadnu šancu to nejak ovplyvniť. Veď deti do 15 rokov nemôžu pracovať. "V tomto prípade sa deje to, že maloleté osoby nadobudnú plnoletosť, 18 rokov, vstupujú do dospelého života s dlžobou, ktorá im je automaticky vymáhaná," dodal Glovičko. 

"Žilina si nastavila tak VZN, ktoré iné samosprávy v podstate ani nastavené nemajú, pretože ostatné samosprávy viacmenej uplatňujú výmer na poplatok buď na rodinu, alebo teda na domácnosť," uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

Predstavitelia žilinskej radnice vravia, že nikdy nevymáhali dlhy od detí, ale vždy od ich rodičov, či zákonných zástupcov. "Aj keď je výmer na meno dieťaťa, nemusí sa obávať, že bude v budúcnosti splácať dlhy za svojich nezodpovedných rodičov," uviedol primátor Žiliny Patrik Groma. 

V zozname dlžníkov deti

No napriek tomuto tvrdeniu, v zozname dlžníkov sme našli aj mená detí, ktoré nemajú zaplatené za odvoz smetí. "Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na ústavný súd s posúdením zákona o miestnych daniach a miestnych poplatkoch," dodal hovorca ombudsmanky Ján Glovičko. 

"V danej veci sa vykonávajú nevyhnutné procesné úkony a momentálne nie je možné určiť termín jej prerokovania v pléne ústavného sudu," povedala Jana Fescu, z Tlačového odboru Kancelárie Ústavného súdu. 

V roku 2050 môže hmotnosť plastového odpadu v moriach a v oceánoch prevýšiť celkovú hmotnosť rýb. Musíme recyklovať a motivovať nás majú peniaze. Poplatky budú stúpať. Európska komisia v utorok prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty. Má zmeniť spôsob, ako dnes plasty využívame, vyrábame a recyklujeme.

Súvisiace články