Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Operátor neveril, že dievča zneužívajú. Skončil len s disciplinárnym trestom
Zdielať na

Operátor neveril, že dievča zneužívajú. Skončil len s disciplinárnym trestom

NIŽNÁ / Vážne zlyhanie operátora tiesňovej linky sa skončí iba disciplinárnym trestom. Ešte začiatkom mája neveril 10-ročnému dievčatku, že ju v obci Nižná zneužili. Podľa vyšetrovateľa inšpekcie rezortu vnútra, takáto chyba nie je trestný čin.

K zneužitiu školáčky Veroniky z Oravy skutočne dôšlo. Obvineniu zo sexuálneho násilia už čelí 35-ročný Marek z Trvdošína, ktorý je už vo väzbe. Polícia krátko na to priznala zlyhanie svojho človeka s tým, že prvému volaniu neprikladal náležitý význam.

Toto zlyhanie ale zdvihlo zo stoličky viacero ľudí, aj politikov. Zaoberal sa tým aj mimoriadny výbor pre obranu a bezpečnosť. Aj preto zrejme vec skončila na preverenie u Inšpekcie ministerstva vnútra. Tá to ale zmietla zo stola. "Vyšetrovateľ SKIS MV SR vec odmietol a zaslal podnet na disciplinárne konanie nadriadenému," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Žilinská polícia už v máji uviedla, že konanie policajta bolo nesprávne a bude za svoje neprofesionálne správanie niesť zodpovednosť. V hre bolo zníženie služobného platu a preradenie na referenta hliadkovej služby.

"Vo vzťahu k policajtovi je začaté disciplinárne konanie. Policajt bol k 1.6.2017 prevedený na referenta hliadkovej služby," informuje hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová

Podľa expertky na trestné právo rozhodnutie Inšpekcie ministerstva vnútra je v medziach zákona. Tvrdí ale, že v rámci disciplinárneho konania musí byť potrestaný. "A aj to disciplinárne konanie môže byť veľmi náročné a veľkým mementom pre tú samotnú osobu policajta," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Odborníčka tiež tvrdí, že operátor tiesňovej linky musí vo veci konať aj pri tom najmenšom podozrení, a to zvlášť pri deťoch. Okrem toho takíto operátori by mali vycítiť, že je zle aj podľa zrýchleného dychu alebo vydesenej reči volajúceho. "Operátor by mal vedieť vyhodnocovať už aj na základe toho, akým spôsobom sa to dieťa vyjadruje. Nemali by sa stávať situácie takéhoto typu, že to sám pred sebou vyhodnotí, že sa nič také nedeje, a že dievčatko si vymýšľa," dodáva Kurilovská.

V tomto prípade o žart rozhodne nešlo. Obvinený Marek ponúkol desaťročnej Veronike odvoz domov pred kostolom, keď sa vracala z omše. Potom náhle zmenil trasu a zastal na odľahlom mieste, následne ju začal obchytkávať. Hrozí mu za to až 15-ročné väzenie. 

Súvisiace články