Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pripravte sa, Slovensko čakajú supertropické dni
Zdielať na

Pripravte sa, Slovensko čakajú supertropické dni

BRATISLAVA / Slovensko čakajú tropické dni. Sú to dni, počas ktorých bude maximálna teplota aspoň 30 stupňov Celzia. Dočkáme sa dokonca aj supetropických dní, ktorých teplota je na hranici 35 stupňov a viac.

Supertropických 35 stupňov sa vyskytlo už počas minulého týždňa v Hurbanove. Teraz tieto teploty očakávame na väčšej ploche Slovenska. Teploty začnú stúpať od stredy, kedy by v južných častiach Slovenska mohlo byť 34 stupňov. Vo štvrtok a v piatok sa teplota môže vyšplhať až na 36 stupňov Celzia. Počas víkendu sa síce vyskytnú nejaké prehánky či búrky, no teplota sa bude stále pohybovať okolo 34 stupňov Celzia. 

"Treba  myslieť na to, že máme júl - najteplejší mesiac v roku. Pred desiatimi rokmi sa v takomto čase prekonávali teplotné rekordy ako na bežiacom páse." hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. V Hurbanove namerali 20. júla 2007 teplotu 40,3 stupňa Celzia, čo je doteraz najvyššia nameraná teplota na Slovensku. 

Zberateľ teplotných rekordov

Hurbanovo je na Slovensku zberateľom teplotných rekordov. V roku 2003 tam meteorológovia zaznamenali až 63 horúcich dní. "Rok 2003 je veľmi pamätný, pretože bol veľmi horúci v celej Európe. Teplá si v tom roku v Európe vyžiadali niekoľko desiatok tisíc obetí," dodala Miriam Jarošová. 

Očividný je aj nárast počtu tropických dní oproti predchádzajúcim rokom. "Denná teplota sa kedysi udržiavala v intervale 23 - 28 stupňov. Dnes, keď poviem, že bude 28 stupňov, tak ľudia povedia, že sa nedá kúpať," uvádza meteorologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy