Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rady nad zlato: Takto sa ochránite pred obrovskými horúčavami
Zdielať na

Rady nad zlato: Takto sa ochránite pred obrovskými horúčavami

BRATISLAVA / Letné mesiace okrem zábavy a relaxu so sebou prinášajú aj isté riziká. Na ľudský organizmus vplývajú nielen extrémne horúčavy, ale i jedlo, potraviny či voda v prírodných a umelých kúpaliskách. Zvýšenú pozornosť treba venovať aj pieskoviskám v detských ihriskách. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) upozorňuje na toto obdobie a odporúča pár rád, ako sa pred horúčavou chrániť.

"Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním," informuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Počítať treba aj s vysokým UV indexom, čo môže predstavovať riziko pre ľudí citlivých na slnečné žiarenie .Povinnou výbavou v letných mesiacoch musia byť aj slnečné okuliare, pokrývka hlavy a fľaša s čistou vodou. "Dospelý človek má piť minimálne 3 litre tekutín, nerátajú sa sladené nápoje, káva, ani alkohol. Ten dokonca zvyšuje metabolizmus a prispieva k ešte väčšej produkcii v tele," upozorňuje hovorkyňa ÚVZ SR Drobová. 

Detí a seniori

Mimoriadne opatrní by mali byť aj seniori, alebo rodičia malých detí. Takéto vysoké teploty sú pre telo veľká záťaž. U chronicky chorých ľudí sa môže zhoršiť priebeh ochorenia, deti zas môžu byť náchylnejšie na úpal. Deťom treba strážiť koľko vypijú a u starších ľudí treba byť veľmi opatrní pri klimatizácii, pretože môžu dostať teplotný šok. Piť by sme mali, aj keď nepociťujeme smäd. 

Jedlo, oblečenie a voda

Hlavný hygienik Slovenskej republiky takisto odporúča konzumovať ľahké, nízkoenergetické jedlá, ktoré nezaťažia trávenie. Pri odevoch siahať po svetlejších farbách a prírodných materiáloch, pretože syntetika neodvádza pot, čo takisto môže viesť k prehriatiu organizmu a chrániť sa treba aj v domácnosti. Zatemnením okien a zabezpečením lepšej cirkulácie vzduchu. Hlavný hygienik odporúča skontrolovať kvalitu vody na kúpaliskách či prírodných jazerách na stránke úradu verejného zdravotníctva uvzsr.sk

Krátky manuál prevencie v horúčavách si môžete pozrieť v našej galérii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy