Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hasiči v Chorvátsku bojujú s požiarmi. Viaceré hotely evakuovali
Zdielať na

Hasiči v Chorvátsku bojujú s požiarmi. Viaceré hotely evakuovali

PODGORA / Hasiči bojujú s požiarmi na chorvátskom pobreží aj v pondelok. Z letoviska Podgora sa však presunuli nad Tučepi. Požiar sa pre neutíchajúci silný vietor rozšíril až k moru, čo viedlo k evakuácii troch hotelov.

Žiadni zranení zatiaľ hlásení nie sú. Požiar vznikol v pondelok okolo pol tretej ráno a stihol zničiť už 30 hektárov. Časť Makarskej riviéry je aj dnes bez elektriny. V zasiahnutej oblasti museli uzavrieť niekoľko ciest.

Akonáhle vietor utíchol, mohli pomáhať v boji s ohňom aj lietadlá a tak sa evakuovaní dovolenkári už mohli naraňajkovať vo svojich izbách. Po prepuknutí požiaru boli domy a hotely bez elektriny a uzavretých bolo niekoľko ciest. Ľudia z pláže sledovali prácu hasičov.

Domáci hovoria o hasičoch ako o hrdinoch. Mnohí pracovali takmer bez prestávky, niektorí sa nadýchali splodín alebo im popol vošiel do očí.

"Pracujem od pol tretej, teda už asi 12 hodín, vošiel mi popol do očí ale ani som si to v tej vypätej situácii najskôr neuvedomil," povedal hasič Frane Vidič. 

"Mám čierne ruky, robím od soboty večera, ešte som nespal. Mám voľno štyri hodiny a potom idem vystriedať kolegov," hovorí dobrovoľný hasič, Jure.

"Je to smutné, ale najdôležitejšie je, že neprišlo k žiadnym zraneniam ani obetiam, pretože borovice a olivy narastú," povedal primátor mesta Makarská, Jure Brkan. 

Približne 800 zahraničných turistov museli v Chorvátsku evakuovať pre veľké lesné požiare v oblasti Makarskej riviéry. Zhruba 300 hasičov bojuje v blízkosti letovísk Tučepi a Makarská s ohňom, ktorý vypukol počas víkendu a šíri sa najmä pre silný vietor.

Ten komplikuje zásah trom hasičským lietadlám, ktoré spolu s približne 50 vojakmi pomáhajú požiarnikom. Spomínaní turisti boli podľa informácií agentúry AP ubytovaní v troch hoteloch a okrem nich úrady evakuovali aj stovky miestnych obyvateľov, ktorých domy požiar ohrozuje.

Podobné požiare sú v Dalmácii bežným javom. V mnohých prípadoch je pritom dôvodom ich vzniku ľudský faktor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy