Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žilinská nezisková organizácia pomáha náhradným rodičom
Zdielať na

Žilinská nezisková organizácia pomáha náhradným rodičom

ŽILINA / S výchovou detí to nie je vždy jednoduché. A v takýchto chvíľach niektorí z nás neraz potrebujú, aby niekto poradil alebo sa s rodičmi aspoň porozprával. A práve pri takýchto problémoch vie podať pomocnú ruku žilinská nezisková organizácia, ktorá sa venuje náhradným rodinám.

Pomáhajú rodinám, keď sa ocitnú v krízových situáciách, ale stretávajú sa s nimi aj inokedy. Katka zo Žiliny si pred dvomi rokmi osvojila Natálku. Sama hovorí, že od momentu, keď môžu byť spolu je jej život úplne iný, ako predtým. "Pre mňa znamená radosť," hovorí Katarína Poláková.

Obidve rady chodia na rôzne akcie, ktoré organizácia pripravuje. Rovnako, ako ďalšia rodina z Oravy. "Boli sme na víkendových pobytoch a veľmi sa nám páčilo," dodáva Katarína.

"O deti je postarané. Deti majú svoj program, rodičia majú svoj program," uviedla profi mama Janka Meľová.

No najmä im vedia podať pomocnú ruku pri rôznych problémoch. "Ak rodina potrebuje psychologické poradenstvo, má výchovné problémy s deťmi, nevedia ako poslať žiadosť na úrad na zvýšenie výživného," uviedla zástupkyňa riaditeľky Nadácie J&T Alena Jenčová-Alscherová.

"Pracujeme s náhradnou osobnou starostlivosťou. A to sú staré mamy, starí otcovia a príbuzní, ktorí si dieťa zoberú do pestúnskej starostlivosti," uviedla projektová koordinátorka a terapeutka Danka Kozinková.

"Zamerali sme sa aj na terapeutickú pomoc, pretože práca začína, keď deti prídu do rodiny," uviedla Jaroslava Máliková, terénna sociálna pracovníčka.

Pomáhajú rodičom

Taktiež zariadia, aby priamo do rodín prišli vysokoškoláci, ktorí sa určitý čas venujú deťom. "Rodičia sú z prijatých detí často vyčerpaní. Odľahčujeme ich takým spôsobom, že do rodín nasadíme študentov psychológie, sociálnej práce, špeciálnej pedagogiky," hovorí terénna sociálna pracovníčka Jana Hrnková.

"Od roku 2006 sme Rozumu a citu pomohli sumou 200 tisíc eur," dodala zástupkyňa riaditeľky Nadácie J&T banky Alena Jenčová-Alschnerová.

Súvisiace články