Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Športové aktivity na horách sú rizikové, nezabudnite na poistenie
Zdielať na

Športové aktivity na horách sú rizikové, nezabudnite na poistenie

BRATISLAVA / Je čas dovoleniek, slnečných voľných dní a mnohí z nás ich využijú na to, aby sa zúčastnili na rôznych súťažiach v našich horách. No organizátori aj účastníci majú zákonom dané povinnosti, aby v prípade úrazu nemali problémy s úhradou za záchranu.

Výzva, adrenalín ale aj prekročenie hraníc. To všetko v sebe skrývajú najrôznejšie súťaže, ktoré sú počas letných dní v našich horách veľmi obľúbené. Sily si počas nich zmerajú ľudia rôznych vekových kategórií. Niektorí chcú vyhrať, iným stačí, ak prídu do cieľa.

Keďže je poloha tratí netypická, riziko úrazu je vyššie a organizátori tak majú množstvo povinností. 

"Z platnej legislatívy musia organizátori takýchto podujatí oznámiť túto udalosť Horskej záchrannej službe práve z dôvodu, aby sme boli pripravený, ak by došlo k nejakému úrazu," hovorí Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. 

Ak ide o extrémne náročnú súťaž, organizátor je povinný prerokovať bezpečnostné opatrenia s Horskou záchrannou službou. Mnohí organizátori sú zodpovední, aj keď nejde o extrémy, poradia sa s profesionálmi, no niektorí to podceňujú. 

"Ani to neoznámia a ani nemajú žiadnu službu zabezpečenú, robia to takpovediac na kolene," vysvetľuje Janiga. 

Počas takýchto súťaží sú v hre životy a zdravie ľudí. Horskí záchranári preto odporúčajú, aby organizátori umiestnili na trať hliadkujúcich členov, ktorí dozerajú na súťažiacich. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy