Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti prezradili detaily mafiánskych vrážd. Vyznačujú sa krutosťou aj rituálmi
Zdielať na

Policajti prezradili detaily mafiánskych vrážd. Vyznačujú sa krutosťou aj rituálmi

BRATISLAVA / Mafiánske popravy sú často kruté a majú aj svoje rituály a praktiky. Najnovšie polícia prezradila detaily dvoch vrážd, ktoré spáchali Piťovci. Málokedy je pri nich len jeden páchateľ. Vyznačujú sa totiž dobrou organizáciou.

Podľa policajného prezidenta je motív mafiánskych vrážd jednoznačný. Ide o elimináciu konkurencie, posilnenie postavenia jednotlivých bossov v nejakom regióne. Pritom najčastejšie boli vykonávatelia z úplne inej časti Slovenska.

A nie raz si zločinecké skupiny pri objednávkach vraždy vybraných obetí aj vypomáhali. Podobne to bolo aj pri poprave Albánca Fadila P. Tú si mal podľa polície objednať Dušan B. alias Borža u bossa Piťovcov.

"V tomto prípade z inej zločineckej skupiny, ktorá je pri vykonávaní motivovaná majetkom - odmenou," povedal policajný prezident, Tibor Gašpar. 

Samotnému skutku podľa polície predchádza detailná príprava. Páchatelia zisťujú denný režim, aj návyky obete. Úlohy majú presne rozdelené.

"Vždy tam je nejaký šofér, väčšinou je vždy nejaký vykonávateľ," dopĺňa Gašpar. 

Okrem toho aj v podsvetí pri páchaní zločinov funguje spolupatričnosť.

"Pri niektorých vraždách Mikuláša Č. ste počuli, že aby sa cítili všetci nejako spolu zaangažovaní, tak sa podávala zbraň z ruky do ruky, aby každý vystrelil do obete alebo nejakým spôsobom bol prítomný," hovorí policajný prezident. 

Trestný poriadok však pozná okrem hlavných páchateľov aj účastnícku formu na trestnom čine.

"Ten kto objednáva, jednak kto organizuje, kto navádza a jednak prípadne, kto po trestnom čine pomáha alebo ubezpečuje páchateľa, že to urobil dobre. Pričom za to účastníctvo je rovnaká trestná sadzba ako za to vykonanie samotné," vysvetľuje Tibor Gašpar. 

Jednou z foriem účastníctva je aj pomoc po trestnom čine, čiže zahladenie stôp a dôkazov. A v týchto intenciách mali podľa polície konať aj Piťovci pri vražde muža pod prezývkou Vlk. Ich boss Piťo ho mal uškrtiť a zlomiť mu väz. Pre obeť si dopredu pripravili hrob.

"Kde ho hodili, telo vyzliekli, zdevastovali mu tvár v oblasti chrupu, aby znemožnili identifikáciu a poškodili mu taktiež brušnú dutinu v domnení, že práve vyhrnuté vnútorné orgány napomôžu rýchlejší rozklad," objasňuje riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry, Peter Hraško. 

Posledné obdobie mnohí členovia zločineckých skupín začali hovoriť. K viacerým skutkom sa priznal aj boss gangu Piťo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy