Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Plavčík môže licenciu získať za pár hodín, podľa ministerstva to je v poriadku
Zdielať na

Plavčík môže licenciu získať za pár hodín, podľa ministerstva to je v poriadku

BRATISLAVA / Musia byť plavčíci, ktorí na ľudí dávajú v lete pozor, dobrí plavci? Vedia poskytnúť prvú pomoc? Odborník, ktorý celý život vychováva nových plavčíkov tvrdí, že na zlý zákon raz môže niekto doplatiť. Podľa neho je totiž na Slovensku možné absolvovať kurz v extrémne krátkom čase. Kvalitu a obsah kurzu zákon vôbec nerieši.

Kedysi mohli školiť plavčíkov len organizácie, ktoré dostali akreditáciu od ministerstva školstva, tvrdí viceprezident Vodnej záchrannej služby Slovenského červeného kríža. Dnes zákon o tom, čo má absolvovať plavčík, nehovorí nič. "Dnes existujú všelijaké školiace pracoviská, ktoré za veľmi krátku dobu, ktoré aj za veľmi krátku dobu bez výcviku prvej predlekárskej pomoci vydávajú licencie a tí plavčíci chránia naše deti alebo nás samotných vo vode," uviedol Igor Baran,viceprezident Vodnej záchrannej služby SČK.

"Na škole sa robia takéto kurzy jeden až dva semestre, čo je jeden kalendárny rok. A sú školiace strediská, ktoré to vedia spraviť za víkend a extrém je. že za dve hodiny," hovorí plavčík - záchranár Tomáš Vilman.

"Nemáme istotu, že budú vôbec vedieť umelé dýchanie alebo masáž srdca," dodal Igor Baran. Za zlé považuje aj to, že skúšky nerobí plavčík u nezávislého inštruktora, ale u toho, ktorému za kurz zaplatil.

Ministerstvo zdravotníctva zákon za zlý nepovažuje. "Za vzdelanie a odbornosť plavčíka zodpovedá v plnom rozsahu prevádzkovateľ. Od plavčíka si môže vyžiadať, aby absolvoval kurz prvej pomoci," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Viac ako 100 ľudí ročne

Podľa štatistík sa na Slovensku utopí viac než 100 ľudí. Odkedy zákon presne určil, koľko plavčíkov má byť pri bazéne akej veľkosti. Takmer okamžite klesol počet utopení na bazénoch.

Pokiaľ ide o prírodné vodné plochy, kde sa vyberá vstupné, počet plavčíkov nechal zákon na prevádzkovateľovi. "Otvorené vodné plochy, prírodné kúpaliská, jazerá nemajú vôbec deklarované, aký počet plavčíkov tam má byť," dodal Baran.

"Zákon hovorí o tom, že počet plavčíkov má byť dostatočný," dodala Eliášová. Čo je dostatočný počet plavčíkov na akú veľkú plochu, to si prevádzkovateľ môže vyložiť po svojom. Podľa hovorkyne rezortu, ak by nastala diskusia o počte plavčíkov, rezort je pripravený na diskusiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy