Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problémy s Galandiou. Ak nepostačí miliónový úver, mesto zaplatí 4 milióny
Zdielať na

Problémy s Galandiou. Ak nepostačí miliónový úver, mesto zaplatí 4 milióny

GALANTA / Galanta má už jednu kauzu vrátenia miliónov eur z európskych fondov za sebou. Teraz jej hrozí ďalšia. Kým v prvom prípade peniaze nestihli minúť, teraz ide o 6 cifernú sumu, za ktorú už postavili kúpalisko. Poslanci schválili miliónový úver na jeho rekonštrukciu, primátor však tvrdí, že to stačiť nebude.

"Po 2 rokoch naháňania sa s posudkami, zbytočne stratených dvoch rokoch sme konečne od poslancov počuli áno na miliónový úver," informuje primátor Galanty Peter Paška. Rok aj 11 mesiacov zostáva Galante na to aby začala opäť žiť, v opačnom prípade príde mesto o 4 a pol milióna eur. Z vlastného rozpočtu.

"Tu bude mnoho práce, aby to mohlo fungovať, keď to budem všetko vypočítavať, tak vám tu urobím prednášku," povedal znalec odboru stavebníctva Marek Novotný.  Trhliny, izolácia, problematika mechanického kotvenia, degradácia stavby vzlínajúcou vlhkosťou a mnohé ďalšie. Takýto je pohľad odborníka na stavbu spred 10 rokov, na ktorú mesto použilo milióny z eurofondov a už dva roky je odstavená.

"Problém máme v statike a k jej riešeniu sme sa zatiaľ nedostali. Poslanci schválili sumu vo výške 1 milión eur, čo podľa môjho nebude v žiadnom prípade dostačujúce," myslí si primátor.

"Som človek, ktorý stojí na čele tohto kúpaliska, aby to bolo čo najskôr v poriadku," povedal konateľ Galandie Zsolt Takáč. Galandiu tlačí nielen čas, ale aj peniaze. To či zastupiteľstvom schválený miliónový úver bude stačiť na projekty aj samotné práce, odborník nepotvrdil.

"Každý kto povie nejakú konkrétnu cenu, bez dokonalého prieskumu ako to rekonštruovať, tak sa stopercentne netrafí," uviedol znalec. Odborník súhlasí s tým, že stojí za to sprevádzkovať toto termálne centrum. Potrebná je rozumná príprava a podklady. Podľa primátora zatiaľ nie je bližšie špecifikované ani to, na čo bude úver minutý. "Musí nám to povedať sanačný projekt, na čo konkrétne bude potrebné využiť tieto peniaze, s tým, že ten milión nebude stačiť," myslí si Paška.

"Do konca roka 2018, môžete dať do médií, to bude hotové, na 100 percent," tvrdí Takáč. V opačnom prípade hrozí Galante nútená správa, keďže budú musieť vrátiť už preinvestovaných 4 a pol milióna eur.

Súvisiace články