Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Riaditeľka chcela pomôcť študentovi a sama sa dostala do problémov
Zdielať na

Riaditeľka chcela pomôcť študentovi a sama sa dostala do problémov

PRIEVIDZA / Chcela pomôcť študentovi a sama sa dostala do problémov. Riaditeľku prievidzského gymnázia vyšetrujú policajti. Od zahraničnej spoločnosti mala prijať 3 000 eur na športové podujatie. Peniaze jej prišli na súkromný účet a minula ich na podporu talentovaného študenta. Teraz má kvôli tomu opletačky so zákonom.

Prievidzskí policajti v týchto dňoch preverujú trestné oznámenie, ktoré bolo podané na riaditeľku tunajšieho gymnázia. Tá mala podľa informácií TV JOJ z prostredia polície prijať od zahraničnej spoločnosti sumu 3 000 eur na športový turnaj. Skončili na jej súkromnom účte a použila ich podľa jej slov na podporu talentovaného študenta. "Býval v zlých podmienkach, rodičia alkoholici, veľmi krutý osud," opisuje riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová. 

Talentovanému študentovi sa rozhodla pomôcť. Zháňala pre neho peniaze v rôznych spoločnostiach. Nakoniec ju navštívil vtedajší konateľ zahraničnej firmy.

"On navštívil mňa, on mi to ponúkol, povedal, že je to jediná cesta ako ich spoločnosť môže chlapcovi pomôcť," vysvetľuje riaditeľka. Podľa slov riaditeľky, peniaze pýtala na športové podujatie preto, lebo firma ich mala vo svojom grantovom programe a mohla ich podporovať. Vysvetlila aj to, prečo išli na jej súkromný účet.

"Išlo to na súkromný účet preto, lebo mi dôveroval. Povedal, správaj sa k peniazom ako k svojim aj k chlapcovi ako k svojmu," hovorí Porubcová. Riaditeľka tvrdí, že všetky peniaze dala postupne talentovanému študentovi.

"Bolo mu treba kúpiť notebook, dať mu na súťaže vreckové, oblečenie, naučiť ho existovať," vymenováva riaditeľka. "P. Porubcová mi peniaze skutočne dávala. Je veľmi smutné, že človek, ktorý sa snaží pomôcť iným, je nakoniec obviňovaný z krádeže. Pani Porubcová mi naozaj veľmi pomohla," píše sa v študentovom stanovisku. 

Chlapcovi peniaze išli

Napriek tomu, že jej slová potvrdil aj samotný študent, spoločnosť, ktorá jej peniaze poslala, ich chce späť. "Podnet preverila naša komisia, zistili sme, že peniaze neboli použité v súlade s účelom, ktorý bol uvedený v zmluve, a preto sme požiadali o vrátenie peňazí späť na účet," povedal zástupca spoločnosti Róbert Kičina. 

"Ja som si nič nepožičala, ani nezobrala. Oni dali peniaze pre chlapca a peniaze chlapcovi išli," hovorí Porubcová. 

"V súčasnosti je daná vec vyšetrovateľom preverovaná ako podozrenie z prečinu podvod a momentálne vykonávame procesné úkony," informuje hovorkyňa trenčianskej polície Elena Antalová.  Spoločnosti peniaze nakoniec vrátila. Cíti však krivdu. Podľa jej slov nič zlé neurobila. "Ak sa dobročinnosť stane spreneverou, neviem ako to bude vyzerať ďalej," dodáva Porubcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy