Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Buďte dobrákom od kosti, Gabko potrebuje kostnú dreň
Zdielať na

Buďte dobrákom od kosti, Gabko potrebuje kostnú dreň

BRATISLAVA / Z 5 tisíc na 15 tisíc stúpol počas jedného roka počet registrovaných darcov kostnej drene na Slovensku. A to vďaka Nadácii Kvapka nádeje. Stále je to však oproti iným vyspelým európskym krajinám žalostne málo. Šanca na zhodu darcu a pacienta je totiž iba jednopercentná. Na darcu svojho života čaká aj 10-ročný Gabko z Trenčína.

"Sú dni, keď sa na nič nesťažuje, keď mu chutí papať, ale potom prídu dni s horúčkou, nechutí mu jesť a vtedy sa to ťažko nesie," opisuje Gabkova mama Lucia. Jej 10-ročný syn potrebuje transplantáciu kostnej drene. Súrne. "Liečbou je výmena jeho kostnej drene za zdravú a keďže nemá zhodného súrodenca, sme začali vyhľadávať v medzinárodnom registri darcov kostnej drene," informuje lekárka Ivana Boďová.

Slovenský zoznam síce obsahuje 15 tisíc mien, ale stále je to málo. Výrazne zaostáva za tým v Česku či Poľsku. Databáza by mala obsahovať čo najviac mien aj preto, že európska štatistika je krutá. Každý siedmy pacient nenájde svojho darcu kostnej drene. 

Na Slovensku čaká aktuálne na darcov kostnej drene okrem Gabka ďalších 10 detí a 20 dospelých. Sú pre nich nádejov, keďže transplantácia pre ich znamená 90-percentnú šancu na prežitie. Rodičia bojovníka z Trenčína sa rozhodli verejne vyzvať zdravých ľudí na Slovensku vo veku 18 až 45 rokov, aby sa pridali k vojakom, policajtom či športovcom, ktorí sa už zaregistrovali v Národnom registri darcov kostnej drene a poslali tam vzorku svojich slín. Ak chcete prispieť svojimi slinami aj vy, stačí vyplniť tento formulár. Všetko je zadarmo. 

Súvisiace články