Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V sadoch nie je čo zbierať. Ministerstvo zriadi fond
Zdielať na

V sadoch nie je čo zbierať. Ministerstvo zriadi fond

OSTRATICE / Ovocinári z Ostratíc budú prepúšťať. O prácu môže prísť až 40 percent zamestnancov. Dôvodom je takmer nulová úroda, ktorú zničil májový mráz. S nepriazňou počasia bojujú už druhý rok po sebe. A tvrdia, že bez pomoci štátu neprežijú. Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje zriadenie takzvaného rizikového fondu. Podľa ovocinárov, kým k tomu dôjde, môže byť neskoro.

Ovocinárom z Ostratíc zničil mráz takmer všetku úrodu. Preto sú rozhodnutí pristúpiť k radikálnemu kroku. K prepúšťaniu. "Odhadujeme to od 20 do 40 percent zamestnancov. Často sú u nás zamestnané celé rodiny, bude to ťažké," hovorí Miloš Šebo z Fructop Ostratice. Dôvodom bola mrazom zničená úroda. Tento rok sa situácia zopakovala. Začiatkom mája tu teplota klesla na mínus päť stupňov Celzia. 

"Čo sa týka jabloní a sliviek, tie škody sú odhadované na 85 až 90 percent. Finančne 1,5 milióna až dva," pokračuje Šebo. "Chýba nám 1 500 ton jabĺk. To je čistá strata na priemernú úrodu," vysvetľuje Pavol Žatko z Bio plant Ostratice. "Mám štyri deti, keď nás prepustia, neviem čo budeme robiť," hovorí zamestnanec František Husár. Ovocinári dúfajú, že im v tomto, pre nich kritickom období, pomôže štát.

"Poľnohospodárstvo je podnikanie ako každé iné a nie je v silách štátu, aby sanoval podnikateľské riziko vyplývajúce z výkyvov počasia, preto hľadáme systémové riešenia," informuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. Pomôcť by mal takzvaný rizikový fond, o zriadení ktorého sa uvažuje už niekoľko mesiacov.

"Ministerstvo pracuje na návrhu fungovania rizikového fondu. Diskutujeme o tom, ako bude fond financovaný, akou mierou budú prispievať poľnohospodári, štát, či poisťovne," dodáva Feik. Jedno však vedia ovocinári isto. Ak pomoc nedostanú včas, môže to znamenať ich koniec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy