Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za pád v sanitke, po ktorom zomrela žena, môže nebohá
Zdielať na

Za pád v sanitke, po ktorom zomrela žena, môže nebohá

MEDZILABORCE / Polícia uzavrela vyšetrovanie prípadu z Medzilaboriec. Cestou na dialýzu tam 74-ročná žena pri kolízii sanitky spadla a po pár dňoch v nemocnici zomrela. Aj keď syn nebohej vinu pripisuje vodičovi sanitky, podľa polície chybu urobila pacientka. Nepripútala sa totiž bezpečnostným pásom a to ju zrejme stálo život. Ostatní pasažieri vyviazli bez zranení.

"Po dvoch mesiacoch prišlo vyjadrenie polície, vinník nie je. Moja mama proste položila život, mám to chápať z vlastnej hlúposti alebo neviem," hovorí syn nebohej Emil Hajko. "Polícia na základe vykonaného vyšetrovania a znaleckého vyšetrovania trestné stíhanie zastavila," informuje hovorca prešovskej polície Daniel Džobanik.

Polícia prípad riešila ako trestný čin ublíženia na zdraví. Súčasťou vyšetrovania bolo aj znalecké dokazovanie.

Sedemdesiatšesťročná žena cestu na dialýzu pri prudkom brzdení v sanitke spadla. Po návrate domov sa jej stav zhoršoval, upadla do bezvedomia a po pár dňoch v nemocnici zomrela na vážne krvácanie do mozgu.

"Že ona nechcela si dať pas, to je hlúposť. Tomu ja neverím. Človek má byť upovedomený, že sa má pripútať," dodáva syn. To však podpredseda únie vodičov záchranných služieb vylučuje. Každé sanitné vozidlo totiž putuje po vyrobení na homologickú skúšku a až po jej úspešnom absolvovaní môže na cesty. Nemôže sa teda stať, aby sedadlá v sanitke neboli vybavené bezpečnostnými pásmi.

"Pri prvom kontakte s pacientom je zodpovedný vodič, pred jazdou je povinný pripútať pacientov, počas jazdy už každý jeden pacient za seba zodpovedá," uvádza podpredseda únie vodičov záchranných a dopravno-zdravotných služieb Ján Pastirčák. 

Syn nebohej ženy chybu pripisuje vodičovi a prevádzkovateľovi sanitky. Ostatným pripútaným pasažierom sa nestalo nič.

"Keď bola upozornená, prečo ju nepripútal. Keď vedel, že sa nepripútala, prečo sa pohol so sanitkou a pokračoval ďalej," myslí si Hajko. "Pripútajte sa, prosím, tam je nápis veľký. Ostatným členom posádky sa nič nestalo, pretože mali pásy. Keby pani mala pás, som si istý, že ju zo sedačky nevynesie," vysvetľuje vodič sanitky Peter. 

"Prečo pokračoval v jazde a nezavolal rýchlu pomoc? Neodviezol ju na vyšetrenie," pýta sa Emil. "On s ňou chcel ísť na ošetrenie, ona hovorí, netreba, pán šofér, to moja chyba, ja som sa nepripútala, mne nič nie je, len som si trošku lakeť udrela," rozpráva majiteľ prepravnej služby. 

"Trestné stíhanie bolo zastavené, nakoľko skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,"  uviedol Džobanik. Syn nebohej ženy sa ale s takýmto výsledkom vyšetrovania uspokojiť nechce a je odhodlaný podniknúť ďalšie kroky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy